Ove godine mere aktivne politike zapošljavanja za 131.000 osoba u Srbiji

BEOGRAD — Merama aktivne politike zapošljavanja prošle godine je u Srbiji obuhvaćeno 131.000 nezaposlenih lica, šta je plan i

BEOGRAD — Merama aktivne politike zapošljavanja prošle godine je u Srbiji obuhvaćeno 131.000 nezaposlenih lica, šta je plan i za ovu godinu, rekao je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović, saopštila je ta služba.

On je, prilikom potpisivanja Sporazuma o učinku u 2017. godini s ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, istakao da je NSZ prošle godine skoro u svim programima imala veću realizaciju u odnosu na zadati plan.


„U 2016. godini aktivnim merama obuhvatili smo 146.000 lica, što je znatno iznad plana. Od tog broja, u različite mere zapošljavanja bilo je uključeno 8.200 osoba sa invaliditetom“, rekao je Martinović.
Postoje i programi koji, prema njegovim rečima, nisu ostvarili stopostotni učinak, a to su uglavnom oni koje se odnose na mere za osobe sa invaliditetom.

„Mera koja je prošle godine dala dobar rezultat bila je subvencija zarada za osobe sa invaliditetom i imali smo plan da u nju uključimo 350 osoba bez radnog iskustva, a uključili smo oko 450“, rekao je Martinović.

Dodao je da interesovanje poslodavaca za druge programe koji omogućavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, poput personalnog asistenta za te osobe na radnom mestu ili opremanje i prilagodjavanje radnog mesta, nije dalo očekivane rezultate.

S obzirom na to da je u protekloj godini od 71.000 prijavljenih potreba za radnicima čak 10.000 ostalo nepopunjeno, direktor NSZ rekao je da će se u ovoj godini raditi više na pripremi nezaposlenih lica kroz različite obuke i motivaciju da prihvate ponudjeni posao, ali i uticati na poslodavce da podignu nivo uslova rada.

Ministar Vulin rekao je da će i ove godine biti nastavljen program olakšavanja uslova za poslodavce koji zapošljavaju nove radnike, tako što su povećani za oko 20 odsto iznosi podsticaja za pojedine kategorije nezaposlenih.

On je dodao da je važna novina uvodjenje novih ugroženih kategorija na tržištu rada i subvencija za zapošljavanje dece palih boraca, žrtava trgovine ljudima i žrtava porodičnog nasilja.

Izvor: Beta