Novi sajt, koji građanima omogućava da glasaju za predloge zakona

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA danas obeležava 5 godina rada inicijative Otvoreni parlament. Tim povodom

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA danas obeležava 5 godina rada inicijative Otvoreni parlament. Tim povodom predstaviće novi sajt, koji će omogućiti građanima da aktivnije prate rad parlamenta.

Posebna novina su sažeci zakona, koji će omogućiti građanima da se na jednostavan i razumljiv način upoznaju sa predlozima zakona ,ali i da komentarišu i glasaju za ključne promene koje zakon donosi.

Za pet godina inicijativa Otvoreni parlament je ispratila rad tri saziva Narodne skupštine sa preko 800 narodnih poslanika i poslanica. Sa svima njima građani su putem ovog sajta mogli direktno da komuniciraju.

„Na sajtu postoji jedan deo koji se zove „Pitajte poslanika“, i tu smo omogućili direknu komunikaciju između građana i narodnih poslanika. Ono što je važno je da je ta komunikacija transparentna potpuno. Mi objavljujemo sva pitanja koja građani postavljaju, ali se tu ne završi priča. Mi objavimo i odgovore narodnih poslanika, tako da ljudi mogu da se upoznaju sa celom dinamikom komunikacije. Ono što je novitet je da smo uključili jedan brojač gde ćemo videti koliko narodnim poslanicima pojedinačno je potrebno da odgovore na pitanja građana. Mi se nadamo da će to vreme biti kratko“, kaže Vukosava Crnjanski, direktorka CRTA.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov predstavio je novi sajt www.otvoreniparlament.rs, a među novinama je automatsko izvlačenje statistike.

Nedeljkov je rekao da sajt nudi mogućnost građanima da postavljaju pitanja poslanicima, da ih upoređuju, a mogu da pročitaju i sažetke zakona koji se predlažu ili su u proceduri, pa čak i da glasaju za njih.

Prema podacima CRTA, za pet godina postojanja Otvorenog parlamenta praćen je rad tri saziva parlamenta, objavljeno je više od 350 statistika i analize rada parlamenta i poslanika, objavljen je 681 zakon, kao i 4.244 amandmana na predložene zakone.

Objavljeno je 44 video priloga, 11 istraživanja, a bilo je više od 1.200 polaznika Otvoreni parlament edukativnih programa.

U partnerstvu sa Skupštinom Srbijom 2015. godine pokrenuta je manifestacija Nedelja parlamentarizma i bilo je 175 događaja i aktivnosti, 8.500 građana je direktno učestvovalo i bilo je 250 medijskih objava o događajima.

Izvor: N1