Strategija kulturnog razvoja spremna, čeka se usvajanje

BEOGRAD — Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je nacrt Strategije kulturnog razvoja

BEOGRAD — Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je nacrt Strategije kulturnog razvoja završen i da očekuje da će Skupština Srbije uskoro usvojiti taj dokument.

„To je bez sumnje najtemeljniji dokument kulture jednog naroda i jedne države. Srbija će prvi put, ako sve bude u redu i bude usvojena u Skupštini, imati ovu strategiju“, rekao je Vukosavljević za RTS.


Vukosavljević je rekao da je bez Strategije kulturnog razvoja „svaka godina u kulturi godina improvizacije“.

On je rekao da je to „dokumet stožer“ u oblasti kulture o tome šta bi trebalo da se radi u narednih 10 godina.

Prema njegovim rečima Strategija podrazumeva analizu dosadašnjeg stanja o predlog reformi i procesa u narednih 10 godina, koji treba da se dešavaju u srpskoj kulturi i finansiranju.

„Deo strategije je i lista propisa koje treba promeniti ili usvojiti. Kapitalne investicije – šta država treba da uradi u narednih 10 godina – završetak obnove Hilandara, tu su završetak rekonstrukcije oba muzeja u Beogradu, renoviranje nekoliko pozorišta, izgradnja nekoliko koncertnih hala“, kazao je Vukosavljević.

On je rekao da će Narodni muzej sigurno biti otvoren u prvoj polovini sledeće godine i da tu nema nedoumica.

Izvor: Beta

Foto: N1