„Sove na oprezu“ u akciji „Proleće uživo“

Dočekajmo proleće zajedno Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se uključe u praćenje prolećne

Dočekajmo proleće zajedno

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da se uključe u praćenje prolećne seobe ptica kroz aktivnosti na programu „Proleće uživo“. U prvim danima marta željno očekujemo dolazak belih roda i seoskih lasti, a neke selice poput čaplji kašičara i vivaka već pristižu.

Želimo da probudimo istraživački duh kod školske dece i da ih spojimo sa prirodom. Najbolji način za to upravo je druženje sa pticama u prirodi“, kaže Slobodan Knežević koordinator programa Proleće uživo za Srbiju i dodaje: „Deci nedostaju aktivnosti u prirodi, kontakti sa pticama, aktivno učenje i dobra zabava, a mi im to možemo organizovati“.

Aktivnosti u 2017. uključuju organizovanje po 10 predavanja i izleta za decu školskog uzrasta u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Čačku i Pirotu. Generalni pokrovitelji programa je Micubiši fond za Evropu i Afriku.

17035558_1801289960193000_748185755_n

Kukavica ( Cuculus canorus

Proleće uživo (eng. Spring Alive) je međunarodni program koji organizuju partneri globalne mreže za zaštitu ptica i prirode BirdLife International sa ciljem da se podstakne i razvije interesovanje za ptice selice i zaštitu prirode. U Srbiji ga sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa svojim lokalnim partnerima. U Čačku je to Društvo ljubitelja ptica i prirode Sove na oprezu. Osnovna aktivnost je praćenje toka seobe pet ciljanih vrsta ptica: bele rode, seoske laste, crne čiope, kukavice i pčelarice, koje svaki građanin može da prijavi tako što će ga uneti na stranicu http://www.springalive.net/sr-rs. ( uputstvo za popunjavanje možete pogledati u video prilogu: https://www.youtube.com/watch?v=dxrkk0GIniQ&t=1s). Podatke možete javljati, ili dobiti dopunske informacije o ovoj akciji, i na adresama „Sova na oprezu“ koje dajemo u prilogu dopisa.  Prijavljivanje nalaza počinje od marta, u vreme dolaska ptica iz Afrike u naše krajeve i traje do juna. Program je prvenstveno namenjen deci školskog uzrasta, ali su i svi ostali zainteresovani dobrodošli.

17093987_1801289073526422_893536903_n

Bela roda ( Ciconia ciconia )

„Mnoge ptice selice svrstavaju se u ugrožene vrste jer im zbog uništavanja staništa i krivolova populacije decenijama opadaju“, tvrdi Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučvanje ptica Srbije. „Međunarodna naučna studija pokazala je da se u oblasti Sredozemlja godišnje nelegalno ubije oko 25 miliona ptica selica što ostavlja katastrofalne posledice i po ptice koje se gnezde u Srbiji“.