Promene temperature nisu opasne samo za hronične bolesnike

Srčani bolesnici su posebno ugrožena kategorija kada je u pitanju nagla promena temperature, ali oni su iskusni sa

Srčani bolesnici su posebno ugrožena kategorija kada je u pitanju nagla promena temperature, ali oni su iskusni sa mogućim tegobama, dok veća opasnost preti onima koji imaju tegobe, ali još ne znaju da su srčani bolesnici, upozorava kardiolog Rodoljub Ristić.

„Činjenica je da nagle promene temperature sa minusa u plus, kako je bilo od početka godine, prave probleme srcanim bolesnicama, ali hronični bolesnici uglavnom imaju iskustva sa naglim promenama vremena, tj izlascima na hladan vazduh iz tople prostorije“, rekao je Ristić u gostujući Novom danu.

pritisak

Moguće tegobe su u vidu spasma krvnih sudova, povećanog otpora u krvnim sudovima i povećanog pritiska, dodao je on.

„Daleko je, međutim, važnije kako se ponašati ako još i ne znate da ste srčani bolesnik, a imate tegobe”, rekao je Ristić.

On je istakao da je važno je da pacijent prepozna da su tegobe koje oseća razlog da se obrati lekaru.

“Svakodnevno se događa da nas nešto probode, pa prođe, stegne u grudima, pa stanemo, pa to prođe.. ili osetimo pritisak pa i to prođe. To su znaci koji nas upozoravaju da nešto nije u redu. Ako vam se dva, tri puta u poslednjih mesec dana desilo da traje po minut, dva, tri – to su opomene da čovek treba da se obrati lekaru”, kazao je gost Novog dana.

kardio problemi

Kardiolozi se, kako je rekao, „nažalost“ svakodnevno u praksi sreću sa mladim ljudima koji nisu stariji ni od 30 godina, a pogotovo onima između 30 i 40 godina, a već imaju neki oblik koronarne bolesti.

Da bi se utvrdilo da li kod pacijenta postoji srčano oboljenje, nije dovoljno uraditi samo EKG srca, već je potrebno obaviti i ultrazvuk srca, snimanje krvnih sudova vrata, test opterećenja, kazao je Ristić.

 

Izvor: N1

Foto: Blic