Izbori 2017: Podnošenje predloga kandidata za predsednika Srbije do 12. marta u ponoć

BEOGRAD — Republička izborna komisija (RIK) usvojila je na večerašnjoj sednici u punom sastavu Rokovnik za vršenje izbornih

BEOGRAD — Republička izborna komisija (RIK) usvojila je na večerašnjoj sednici u punom sastavu Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za predsednika Srbije kojim je predvidjeno da se podnošenje predloga predsedničkih kandidata mora obaviti najkasnije do 12. marta u 24 časa.

RIK je utvrdio i da se proglašenje kandidata za predsednika Srbije obavlja u roku od 24 časa od prijema predloga, ukoliko predlog ispunjava propisane uslove.

Rok za utvrdjivanje liste kandidata je 17. mart u 24 časa, a do istog datuma treba da bude obavljen i žreb za utvrdjivanje rednih brojeva kandidata.

Donošenje rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrdjivanju ukupnog broja birača mora se obaviti do 17. marta u 24 časa, a dostavljanje rešenja o zaključenju biračkog spiska najkasnije 18. marta.

Predizborna tišina trajaće od 30. marta u 24 časa, do zatvaranja biračkih mesta 2. aprila u 20 časova, dok će biračka mesta biti otvorena 2. aprila u 7 časova, a zatvorena u 20 časova.

Utvrdjivanje konačnih rezultata izbora mora se obaviti do 6. aprila u 20 časova, što je i rok za njihovo objavljivanje u „Službenom glasniku“.

RIK je usvojio i Uputstvo za sprovodjenje izbora za predsednika Srbije, kojim je po rečima predsednika Komisije Vladimira Dimitrijevića, ostvaren napredak u otklanjanju teškoća tehničke prirode pri sprovodjenju izbora i usvojene sugestije medjunarodne zajednice u vezi sa samim tokom izbora.

„Usaglasili smo više od 20 izmena i mislim da ćemo tim uputstvom regulisati ono što nije regulisano zakonom“, kazao je Dimitrijević navodeći da su neke od novina uvodjenje identifikacionih kartica za članove biračkih odbora i pečaćenje vreća sa izbornim materijalom „sigurnosnim zatvornicama“.

On je dodao da je posebna pažnja posvećena obuci članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom i po želji, u proširenom sastavu, kao i da se Uputstvom navodi da je „poželjno“ da ovlašćeni predlagači vode računa o ravnomernoj zastupljenosti polova prilikom predlaganja lica u organe i tela za sprovodjenje izbora.

RIK je većinom glasova odbio predlog predstavnice Srpske radikalne stranke Željke Radete da političke stranke, odnosno grupe gradjana, predlažu članove radnih tela i usvojio odredbu po kojoj to rade poslaničke grupe.

Sa 16 glasova za i jednim uzdržanim, RIK je usvojio i Odluku o naknadama i drugim troškovima vezanim za rad Komisije na sprovodjenju izbora za predsednika Srbije, kojom je odredjeno da naknada za rad u tom telu iznosi 75.000 dinara mesečno, počevši od dana raspisivanja izbora do okončanja svih izbornih radnji.

Predsedniku i sekretaru Republičke izborne komisije i njihovim zamenicima ta naknada se uvećava za 30 odsto, dok je naknada predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora 2.500 dinara, a članovima i zamenicima članova biračkih odbora 1.500 dinara.

Izvor: Beta