Samostalni sindikat Srbije: Plate u Srbiji treba da budu veće

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je ocenio da su stvorene realne osnove za značajnije povećanje plata u

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je ocenio da su stvorene realne osnove za značajnije povećanje plata u Srbiji.

„Sprovodjenjem mera fiskalne konsolidacije, što se najpre ogleda u značajnom smanjenju budžetskog deficita, smanjenju stope nezaposlenosti, povećanju stope zaposlenosti i brojnim drugim pozitivnim rezultatima, omogućeno je da se kontinuirano radi na uvećavanju zarada i poboljšanju materijalnog i socijalnog položaja svih zaposlenih u Srbiji“, ocenio je ta sindikat u saopštenju.

Zatraženo je da rast standarda zaposlenih bude u skladu sa ekonomskim napretkom, jer je to „ne samo način da se smanje nejednakosti i siromaštvo, nego i sredstvo da se pokrene privredni rast i oporavak u kome će svi biti dobitnici“.

SSSS je istakao da su, medjutim, poslednjih godina plate opale, dok su cene porasle.

Tako je prosečna potrošačka korpa 2016. godina u Srbiji koštala 1,5 prosečnu platu koja je prošle godine iznosila 374 evra.

„U odnosu na prosečnu neto zaradu u 2008. godini (402 evra), ona (prošplogodišnja plata) je niža za 28 evra ili za 6,97 odsto, a tada je za kupovinu prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,3 prosečnih zarada“, naveo je sindikat.

 

Izvor: Beta