Godišnjica pogroma na Kosovu

BEOGRAD — U petak, 17. marta navršava se 13 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od

BEOGRAD — U petak, 17. marta navršava se 13 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska medjunarodnih snaga 1999, u kojima je 19 ljudi poginulo, a više od 4.000 Srba proterano iz svojih domova u koje se do danas nisu vratili.

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije će tim povodom organizovati Svečanu akademiju u Narodnom pozorištu u Beogradu kojoj će prisustvovati predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i gradjani.

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ (Resavska 61) biće organizovan školski čas posvećen martovskom pogromu Srba kome će prisustvovati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, tokom koga je etnički očišćeno šest gradova i 10 sela, odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. Mediji na Kosovo su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo.

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povredjene su 954 osobe, medju kojima su bili i pripadnici medjunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR za deset godina vratilo se nešto više od 150 porodica.

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira medju kojima i 18 spomenika kulture poput crkve Bogorodice Ljeviške iz 14. veka.

OEBS je ocenio tada da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka, nasilje na Kosovu ne bi bilo tako intenzivno i tako brutalno.

Izvor: Beta