Nikolić ide u penziju, ali ne političku?

BEOGRAD — Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će 31. maja kada mu ističe predsednički mandat podneti zahtev

BEOGRAD — Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će 31. maja kada mu ističe predsednički mandat podneti zahtev za odlazak u penziju, ali je naveo da to ne znači da se neće baviti politikom.
Nikolić je za današnji Kurir rekao da još nije izvagao niti se dogovorao da li će i koju funkciju dobiti posle mandata, ali da je jedino sigurno da mu „penzija ne gine“.


„Ispunio sam sve uslove za penziju, jedino me još funkcija drži. Podneću zahtev već 31. maja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža ceo život radim, izuzev perioda služenja vojnog roka“, rekao je Nikolić.
On je medjutim naveo da to ne znači da će ići u političku penzije, već za sada samo starosnu.

List piše da će penzija predsednika Srbije iznositi 104.000 dinara, što je 80 odsto od njegove trenutne plate od 130.000 dinara.
Podsećaju i da će Nikolić kao bivši predsednik imati pravo na odredjene privilegije ukoliko ne ugovori neku političku funkciju. Imaće pravo na kancelariju, savetnika, sekretara, obezbedjenje, auto, status počasnog predsednika, diplomatski pasoš.
Prema Zakonu o predsedniku šest meseci po završetku mandata Nikolić će primati punu predsedničku platu, a taj period na zahtev može da se produži i na godinu dana.

Izvor: Beta