Zbogom junaku našeg detinjstva – čačanska “Pčelica” se oprašta od Raše Popova

ZBOGOM JUNAKU NAŠEG DETINJSTVA Kolektiv izdavačke kuće “Pčelica” oprašta se od legendarnog čika Raše Popova Samo pre mesečak

ZBOGOM JUNAKU NAŠEG DETINJSTVA

Kolektiv izdavačke kuće “Pčelica” oprašta se od legendarnog čika Raše Popova

Samo pre mesečak dana smo delili radost sa čika Rašom zbog novoustanovljene nagrade “Duško Radović”, koju je kao prvi laureat dobio na Novosadskom salonu knjiga za roman za decu “Ovčarsko-kablarska bajka”, koji je posvetio upravo svom izdavaču, “Pčelici”, a ovog hladnog, kišnog dana tugujemo, jer nas je napustio u vremenu kada traje najokrutnija borba za opstanak knjige, a najveći i najhrabriji borci za knjigu i znanje su nam najpotrebniji.

Upravo ovih dana smo želeli da se čujemo sa čika Rašom i da ga priupitamo kakvo novo iznenađenje nam sprema za jesenji Beogradski sajam knjiga. Da li su to neke nove priče iz rodnog Mokrina, ili neka nova bajka o vilama i patuljcima. Nismo mogli ni pomisliti da i čarobnjaci reči odlaze sa ovog sveta i nestvarno nam je da je on otišao. Ma koliko mu brada sijala srebrnim sjajem, prerano nas je napustio, jer je on do kraja bio jedno veliko dete sa čistom, neiskvarenom dušom i iskrenom željom da i dalje saznaje i stvara.

Nećemo u ovom oproštajnom pismu pisati o delima koja je ostavio iza sebe, jer postoje mnoge biografije o njemu, ali ćemo ga putem knjiga koje je stvarao sačuvati kao najlepši ukras i našeg, ali i detinjstva novih generacija dece koje će doći.

Neka bar ovih dana u svim vestima, na naslovnim stranama novina i portala, umesto fotografija političara i rijaliti zvezda vidimo fotografiju jednog čike sa šeširom, da bar na trenutak pomislimo da je stvarnost drugačija, da se cene prave vrednosti. Možda nam svima taj radoznali, zaneseni pogled ispod okruglih naočara probudi nadu da sve može biti drugačije, da samo življenjem jednog tako čestitog i ispunjenog stvaralačkog života možemo ostaviti istinski trag iza sebe.

Zbogom Čika Rašo,

Vole te tvoje pčelice!

U ime kolektiva IK “Pčelica”

Goran Marković, direktor