Tokom maratona održana akcija “Ravnopravno do cilja”

Akcija “Ravnopravno do cilja” čiji je cilj podrška diskriminisanim osobama i društvenim grupama u oblasti sporta i da

Akcija “Ravnopravno do cilja” čiji je cilj podrška diskriminisanim osobama i društvenim grupama u oblasti sporta i da se ukaže na probleme sa kojima se u sportu susreću osobe sa invaliditetom organizovana je danas kao deo programa 30. Beogradskog maratona.

Poverenica  za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je cilj akcije da se ukaže da u Srbiji živi znatan broj gradjana “čije šanse i startne pozicije nisu iste”, a susreću se sa velikim brojem prepreka u društvu da bi postigli punu ravnopravnost.

“Uglavnom su to različite barijere počev od arhitektonskih…To su uglavnom svakodnevne prepreke. One se polako otklanjaju. Oni sami kažu da je danas situacija nešto bolja, nego pre par godina. To znači samo da moramo da nastavimo i da svi nadležni organi, ali i mi kao gradjani možemo pomalo da učinimo da podsetimo na prepreke”, kazala je Janković novinarima.

Ona je dodala da postoje problemi oko punog uključivanja u društvo kada je reč o deci sa invaliditetom, kao i s nedostatkom “adekvatne podrške” u svim obrazovnim ustanovama.

Janković je rekla da se mladi sa invaliditetom susreću sa problemom u zapošljavanju i pored pomaka koje je doneo Zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom.

Akcija “Ravnopravno do cilja” počela je danas u 8.30 i gradjani i gradjanke imaju priliku da razgovaraju sa poverenicom i njenim kolegama o problemima sa kojima se suočavaju u pogledu diskriminacije.

Ovo je šesti put da institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti organizjuje ovu akciju, a Janković je rekla da svake godine u okviru akcije zaposleni u toj službi susretnu sa više od 1.000 ljudi.

Specijalni gosti akcije “Ravnopravno do cilja” ove godine su: zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Majkl Uehara,  Tijana Bogdanović koja je osvajila srebrnu medalju u tekvondou na olimpijadi u Riju, trener tekvondista Dragan Jović, paraolimpijac Draženko Mitrović, predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović, učenici i nastavnici gimnazije Rudjer Bošković.

Izvor: Beta 

Foto: Blic