“Trgni se! Poezija!” u Čačku

Trgni se! Poezija!             U subotu 13. maja 2017. godine u čačanskom kafeu „Montana“, gosti 54. „Disovog proleća“

Trgni se! Poezija!

            U subotu 13. maja 2017. godine u čačanskom kafeu „Montana“, gosti 54. „Disovog proleća“ bili su učesnici  Beogradskog festivala „Trgni se! Poezija!“. Tom prilikom, naši sugrađani mogli su čuti stihove savremenih pesnika na preko 15 stranih jezika. Omaž, 11. po redu festivala, posvećen je jednom od najznačajnijih pesnika dvadesetog veka Vladislavu Petkoviću Disu, čiji su i stihovi „Izvan svakog zla“ slogan ovogodišnjeg Beogradskog međunarodnog festivala poezije i knjige. Povodom stogodišnjice smrti našeg zavičajnog pesnika iste večeri, bilo je predstavljeno i dvojezično englesko-srpsko izdanje izabranih Disovih pesama u prevodu Novice Petrovića. U saradnji sa udruženjem „Treći trg“ čačanska biblioteka je ugostila preko 20 domaćih i evropskih pesnika, među kojima je bio i prošlogodišnji laureat „Disove nagrade“ Tomislav Marinković, kao i dobitnik nagrade „Mladi Dis“ Ognjen Obradović.

Picture-122

U prvom delu programa predstavljena je nagrađena pesnička zbirka „Oticanja“, autora Ognjena Obradovića. Pomenuta knjiga štampana je u izdanju Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ kao 35. knjiga u ediciji „Tokovi“. Ovaj mladi pesnik i dramaturg, svoju inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu, detaljima i ljudima oko sebe. Jezik njegove poezije zasniva se na kontrastnom spoju govornog idioma i lirskog osećanja, a gotovo uvek je u direktoj zavisnosti od pogleda na potrošački i dehumanizovani savremeni svet. Svojom poezijom, Ognjen se uporno odupire bedastoći svakodnevice, kao i pritisku očekivanja okruženja i društva. O poeziji nagrađenog pesnika govorio je esejista i pesnik Petar Matović, koji smatra da: „Na trusno tle (vrlo glasne) mlađe pesničke scene u Srbiji, Ognjen Obradović ulazi originalnog i oformljenog glasa knjigom u kojoj prepoznajemo znatnu meru talenta i veštine, i ova knjiga će nam doneti, uveren sam, kvalitetne čitalačke pažnje i radosti“.

Picture-076

U nastavku programa, prisutni su mogli čuti stihove na španskom, poljskom, slovenačkom, nemačkom, francuskom i drugim evropskim jezicima kao i njihov prevod na srpski jezik. Pored već pomenutih pesnika Tomislava Marinkovića i Ognjena Obradovića našim sugrađanima svoju poeziju čitali su i Ružica Cvetković Pfajfer (Nemačka), Jorgos Hristodulidis (Kipar), Judit Nika Pfajfer (Austrija), Jolanda Kastanjo (Španija), Patrik Kovalski (Srbija), Aurelija Lasak (Francuska), Dejan Matić (Srbija), Arvis Viguls (Letonija), Srđan Gagić (BiH, Srbija), Šarlot Van den Brok (Belgija), Goran Čolakhodžić (Hrvatska), Milan Dobričić (Srbija), Đozep Pedrals (Španija),  Sonja Harter (Austrija) i Malgožata Lebda (Poljska). Moderator drugog dela programa bio je Dejan Matić, pesnik i direktor festivala „Trgni se! Poezija!“, a zahvaljujući našim gostima iz inostranstva, mogli smo na engleskom jeziku čuti i Disovu pesmu „Možda spava“, jednu od najlepših srpskih balada dvadesetog veka.

Ovim programom Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ je nastavila tradiciju da u okviru manifestacije „Disovo proleće“, svojim sugrađanima, a i široj javnosti, predstavi savremene strane pesnike i njihovu poeziju.

 

Izvor/Foto: Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis”