Nove vrućine: Sunce i topla košava

Prijatno vreme je iza nas, jer od danas počinje još jedan u nizu toplotnih talasa koje najavljuju meteorolozi.

Prijatno vreme je iza nas, jer od danas počinje još jedan u nizu toplotnih talasa koje najavljuju meteorolozi.

Ono što će celu vremensku situaciju pogoršati jeste i to što će početi da duva topla košava, koja će napraviti takozvani „efekat fena“. Ona će, pak, najviše problema zadati hroničnim i psihijatrijskim pacijentima.

Visoke temperature, znatno iznad prosečnih vrednosti, koje počinju od danas, trajaće do kraja jula.

Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) objašnjava za „Blic“ da se prognozira pojava toplotnog talasa u većem delu Srbije sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 35 do 37 stepeni Celzijusa, koji će biti prekinut kratkotrajnim zahlađenjem početkom naredne sedmice.

U Srbiji je, kako kaže Mihić, prethodni mesec bio treći najtopliji jun, a četvrti najsušniji od 1949. godine, od kada RHMZ radi merenja, dok je u Zaječaru i Sremskoj Mitrovici ovaj jun bio najsušniji jun.

– Tropskih dana u gradovima u Srbiji, sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha iznad 30 stepeni, bilo je od 9 do 16 tokom juna, što je za 4 do 8 više od proseka. U Beogradu je zabeleženo 13 tropskih dana u junu, a do danas ukupno 21 – objašnjava Mihić.

On kaže da nas sve do ponedeljka, 24. jula, očekuju visoke temperature, kada će ponovo doći do kratkotrajnog zahlađenja.

– Od ponedeljka će biti hladnije za 5 do 8 stepeni. Takvo vreme će trajati 3 dana, uz pljuskove sa grmljavinom. Nakon toga, već od petka ponovo kreće toplo vreme – kaže on.

On kaže da se u celoj Srbiji očekuje topao avgust sa srednjom temperaturom vazduha za oko 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka.

– Srednja avgustovska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 21 do 25, a u planinskim predelima od 14 do 19. Moguća je pojava toplotnih talasa, sa maksimalnim temperaturama preko 30 stepeni. U većem delu Srbije se tokom avgusta očekuje količina padavina u granicama prosečnih vrednosti. Klimatski izgledi ukazuju na manji deficit padavina na krajnjem severu i severoistoku Srbije – precizira Mihić.

 

Izvor: Blic