Savez samostalnih sindikata: Realne osnove za povećanje minimalne zarade

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je danas da postoje realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade, iako Unija

Savez samostalnih sindikata Srbije ocenio je danas da postoje realne osnove za značajno povećanje minimalne zarade, iako Unija poslodavaca Srbije tvrdi drugačije.

U saopštenju tog sindikata je navedeno da u Srbiji „minimalac“ koji iznosi 130 dinara po satu prima više od 300.000 radnika. „Pored izraženog siromaštva većine gradjana, ‘minimalac’ je doprineo i egzodusu mladih u inostranstvo, zbog čega je nastao i problem nedostatka pojedinih kadrova, posebno visokokvalifikovanih“, ukazao je  Samostalni sindikat.  U anketi Unije poslodavaca Srbije dve trećine članova tog udruženja se izasnilo da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada, što po oceni Samostalnog sindikata pokazuje „da su im kapital i zarada jedino važni, a da je radna snaga samo nužan trošak“. Taj sindikata podseća da je minimalna zarada je za poslednjih sedam godina povećana „za svega 35 dinara“.