Proizvodi nadnacionalnih kompanija lošijeg kvaliteta na istočnoevropskom nego na zapadnoevropskom tržištu

Evropska unija dotiraće zemljama članicama testove koji otkrivaju neprihvatljivu, ali rasprostranjenu praksu nadnacionalnih kompanija da na tržišta postokomunističke

Evropska unija dotiraće zemljama članicama testove koji otkrivaju neprihvatljivu, ali rasprostranjenu praksu nadnacionalnih kompanija da na tržišta postokomunističke Evrope šalju proizvode goreg kvaliteta, saopštila je danas komesarka pravde i zaštite potrošača EU Čehinja Vjera Jourova.

pixabay.com: Evropska unija

Foto: pixabay.com / Evropska unija

„Ja želim da rezultati tih testova budu što vidljiviji i da sve opet ne propadne zato što nema para. Interes za testiranje imaju Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, a možda i Slovenija. Iz baltičkih zemalja imamo signale da bi se kod njih testirao prašak za pranje veša i kozmetika“, rekla je danas Jourova na sednici Odbora za poljoprivredu donjeg doma češkog parlamenta u Jihlavi. EU će za borbu protiv duplih aršina i za to da istočna Evropa prestane da bude, kako upozoravaju njeni političari, kanta za smeće Zapada, izdvojiti dva miliona evra.

„Prema našem pravnom tumačenju radi se o nepoštenoj poslovnoj praksi i već sada imamo instrumente da je kažnjavamo. Najbrže rešenje jeste preciziranje evropske legislative u oblasti borbe protiv nepoštene trgovinske prakse. Nacionalnim organima članica predaću metodologiju i ako budu išli slučaj od slučaja, mislim da ćemo već naredne godine videti koliko se menjaju stvari“, navela je Jourova.

Premijeri zemalja Višegradske grupe, koji su duplim aršinima posvetili i jedan svoj samit početkom godine, izvršili su pritisak na Evropsku komisiju da se pozabavi činjenicom da se na tržištu postkomunističkih članica pojavljuju proizvodi nadnacionalnih kompanija u osiromašenoj i manje kvalitetnoj verziji nego za Zapad, pod istim imenom i u istom pakovanju.

Premijer Slovačke Robert Fico dao je u avgustu Evropskoj komisiji rok do jeseni da počne da rešava problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta zemalja koje su od skoro članice Evropske unije i onih koje su članice još od njenog osnivanja.

On je tada zapretio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i povuče namirnice Zapadne Evrope iz slovačkih restorana.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker priznao je nakon susreta sa slovačkim premijerom u Briselu krajem avgusta da zaista postoji problem dvostrukih aršina za namirnice i robe namenjene Zapadu i postkomunističkim članicama EU.

Šef Evropske komisije je u sredu u svom govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu rekao da Česi moraju da imaju u čokoladama koje im zapadne kompanije prodaju istu količinu kakaa, Slovaci u prerađevinama od ribe istu količinu ribljeg mesa, a Mađari u prerađevinama isto toliko mesa koliko i zapadni Evropljani.

Češka i Slovačka uz podršku Mađarske i Poljske postavile su problem duplih aršina kao politički problem da nadnacionalne kompanije od novih Evropljana prave građane nižeg reda kada im nude škart hranu i proizvode kakve se ne bi usudili da ponude na tržištima Zapada.

Početkom septembra predsavljena je analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Nemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Nemačkoj.

Izvor: Beta