Radojević: Naprednjaci oštetili gradski budžet za 230 miliona dinara

Lokalna vlast koju predvodi SNS oštetila je budžet grada za najmanje 230 miliona dinara u slučaju pretplaćenih naknada za

Lokalna vlast koju predvodi SNS oštetila je budžet grada za najmanje 230 miliona dinara u slučaju pretplaćenih naknada za boravak dece u vrtićima, zbog čega Grupa građana Za napredniji Čačak zahteva odgovornost svih onih koji su doveli do toga.

Naime, prema računici GG, umesto da grad vrati 60 do 70 miliona dinara roditeljima koji su nekoliko godina plaćali nezakonito uvećane naknade za smeštaj svoje dece u vrtićima, zbog izostanka dogovora sa roditeljima, sudskih sporova koji su usledili, angažovanja advokata i izvršitelja, iz budžeta grada biće isplaćeno oko 300 miliona dinara, upozorio je predsednik GG Aleksandar Radojević.

– Na poslednjoj sednici Skupštine grada iznet je podatak da je do tog trenutka visina odštete roditeljima koji su više plaćali smeštaj dece u vrtićima do sada dostigao iznos od 160 miliona dinara. Taj iznos raste i približava se cifri od 300 miliona dinara. Očekujemo da nadležni javno saopšte te cifre, a mi već znamo da je premašio 200 miliona dinara. To je prilično velika suma za poreske obveznike grada, a nadležne inspekcije ćute. Postavljamo pitanje da li postoji nečija krivica za nepostupanje po odlukama suda? Zašto mi plaćamo tuđe greške ili namere? Očekujemo pre svega odgovore od budžetske inspekcije – poručio je dr Aleksandar Radojević.

On je okrivio lokalnu vlast što nije odmah reagovala i postigla dogovor sa roditeljima, kao što su to uradili drugi gradovi u Srbiji, čime bi sprečili da dug ovoliko naraste i da se plaćaju penali.

– Drugi gradovi su odmah reagovali. Kragujevac je u roku od deset dana obezbedio novac kroz rebalans budžeta i isplatio sav dug. Nije bilo sudskih postupaka već se išlo na vansudsko poravnjanje – podseća Radojević koji je podsetio da je novi zakon o sistemu predškolskog obrazovanja stupio na snagu u martu 2010. godine, po kome se naknada za boravak dece u vrtićima koju treba da plate roditelji određivala linearno 20 odsto od utvrđene ekonomske cene. Zbog toga je postavio potanje, kako je moguće da se čitavih sedam godina cena određivala na drugi način.

– Da li će se oglasiti budžetska kontrola, pravobranilac ili javni tužilac s obzirom da je preko 1,5 miliona evra dato za odštetu roditeljima? Za taj novac mogao je da se napravi vrtić pored svake kuće, dve biblioteke. To je mogla da bude trinaesta penzija ili plata za socijalno ugrožene kategrije stanovništva kojih je oko 14.000 u našem gradu – rekao je Radojević.

Odbornica GG Za napredniji Čačak Violeta Marković postavila je pitanje kako su advokati dolazili u posed brojeva telefona roditelja koji su ostavljeni u vrtićima u slučaju hitnosti, zatraživši od tužilaštva i policije da ispitaju ceo slučaj.

– Advokati koji su štitili i zastupali roditelje na vrlo čudan način su dolazili do brojeva telefona roditelja. Ljudi koji nisu imali javno dostupne brojeve telefona bili su pozivani od strane advokata koji su nudili svoje usluge zastupanja. Oni su brojeve svojih službenih telefona (SUP, Vojska …) ostavili vrtiću kako bi ih vaspitači pozvali u slučaju hitnosti. Mene, kao roditelja, brine kako su neke druge osobe van vrtića došle do podataka o deci? Ko i kako čuva lične podatke? Danas ste dali broj nekom advokatu, a sutra ko zna kome i zbog čega. Policija mora da istraži ovaj slučaj – poručila je odbornica Marković.

Izvor: Ozon Press