SNS: Nema većih antinaprednjaka od bivših naprednjaka

Од увођења вишестраначја у Србију показало се да нама већих антикомуниста од бивших комуниста, а од недавно важи

Од увођења вишестраначја у Србију показало се да нама већих антикомуниста од бивших комуниста, а од недавно важи и тврдња да нема већих антинапредњака од бивших напредњака. То на свом примеру из дана у дан доказује лидер Групе грађана „За напреднији Чачак“ Александар Радојевић, који је до избора 2016. „ведрио и облачио“ у Градском одбору СНС, био кључни фактор власти четири године, а сада, када је у опозицији, досетио се да у то време ништа није ваљало. Најсвежији пример је реакција њега и његове ГГ (читај Виолете Марковић, такође бившег члана СНС) на повраћај новчаних средстава родитељима који су преплатили боравак своје деце у вртићима.

По Закону који је донет 2009. године, знатно пре доласка Српске напредне странке на власт, одређено је да родитељи за боравак деце у предшколским установама у целој Србији (дакле Чачак није никакав изузетак) плаћају 20% економске цене, али су тек крајем 2015. донети критеријуми за њен обрачун. Испоставило се да је током шест година наплаћивано 3% више, односно 23% од економске цене и констатовано да је неопходно тај новац вратити корисницима услуга. Симулацијом, која је тада урађена на нивоу града, процењено је да износ преплаћених средстава износи око 60 милиона динара. Руковдство града је дало налог да се изврши правилан обрачун, а спискови са тачним износима преплате су истакнути по вртићима и родитељи позвани да путем вансудског поравнања поврате преплаћени новац. На жалост, под утицајем одређене групе адвоката део родитеља то није прихватио и ушло се у судски поступак, који ће условити да град из буџета издвоји знатно више средстава за обештећење корисника, али далеко мање од цифре коју помиње Александар Радојевић.  Треба рећи и да је део потраживања застарео (она старија од три године), па је самим тим евидентно причињена штета знатно мања. Још једном треба подсетити да Чачак у овоме није изузетак, већ се у целој Србији обрачун вршио на сличан начин, тако да СНС  у Чачку, који је у то време водио управо Радојевић, није ни свесно ни намерно оштетио буџет.

Оно са чиме се руководство Српске напредне странке у Чачку апсолутно слаже је да овај случај треба до танчина истражити и утврдити одговорност свих за учињене пропусте.  Посебно би било важно установити ко је био инсајдер унутар предшколских установа, а сигурно је да се ради о особи добро упућеној у правне и финансијске аспекте рада, који је личне податке родитеља доставио адвокатима, чиме је практично вишеструко увећана сума коју треба исплатити  из буџета града.  Те информације су биле основ за подношење тужби, а поставља се питање да ли је неко за то добио и одређени проценат од наплаћених средстава.

Информативна служба Градског одбора СНС Чачак