Fleksibilno radno vreme za roditelje samo ako država pomogne

Foto: Pixabay

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je na predstavljanju nove Strategije za usklađivanje rada i roditeljstva, da većina ispitanih poslodavaca ne obezbeđuje finansijsku pomoć roditeljima, ali da su spremni da to učine uz podsticaje države.

Đukić Dejanović je u Privrednoj komori Srbije predstavila istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 330 poslodavaca koji zapošljavaju 126.244 lica, od kojih je učestvovalo 3.918 zaposlenih.

Ona je dodala da je u istraživanju učestvovalo 264 privrednih društva, od kojih su 23 finansijske institucije i 66 lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, većina poslodavaca se izjasnila da bi težili tome da se uskladi rad i roditeljstvo ukoliko bi ih država stimulisala kroz poreske olakšice.

Sa druge strane, zaposlenima bi najviše značilo fleksibilno radno vreme.

Ministarka je kazala da je istraživanje pokazalo da 73 odsto poslodavaca nije davalo jednokratnu pomoć roditeljima prilikom rođenja prvog deteta, dok je samo 5,5 odsto dalo jednokratnu pomoć za polazak deteta u školu.

Mogućnost da zaposleni biraju smene nije bila ostvarena u 60 odsto firmi, a samo 10 odsto je omogućilo rad od kuće.

Ministarka je istakla da je svaki drugi poslodavac spreman da sarađuje sa lokalnom samoupravom u cilju osnivanja oredškolskih ustanova u blizini posla.

“Cilj naše strategije je da nas ne bude manje u narednom periodu, nego što nas ima sada”, istakla je Đukić Dejanović i dodala da će država težiti da ostvari taj cilj kroz usklađivanje rada i roditeljstva, finansijski podsticaj roditelja, borbe protiv steriliteta i populacionu edukaciju.

Kao pozitivni primeri kompanija koje usklađuju rad i roditeljstvo, na konferenciji je predstavljena MK grupa kao domaća kompanija i kompanija VIP koja posluje u Srbiji.

Izvor: Beta