Priča o osuđenicima i stražarima iz Srbije na Sueckom kanalu

Nakon domaće premijere i osvojenog Gran Prija za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu, dokumentarac Isti, Dejana Petrovića, biće

Nakon domaće premijere i osvojenog Gran Prija za najbolji kratki dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu, dokumentarac IstiDejana Petrovića, biće prikazan u takmičarskom programu, jubilarnog, 20. Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma Ismailia u Egiptu.


Pored filma Isti u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma biće prikazano još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije, Japana.

–  „Nakon učešća na festivalu IDFA, Zagrebdox-u i Martovskom festivalu, projekcija filma „Isti“ na festivalu u Ismailiji je prilika da film predstavimo i egipatskoj publici, na jednom od značajnijih  festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u tom delu Afrike“, izjavio je Petrović, reditelj filma i dodao „Istovremeno, kao autor filma, imaću priliku  da pogledam filmove svojih kolega, kao i da projekcijom filma „otvorim vrata“  za dalji festivalski život filma. Jer festivali, između ostalog, predstavljaju mesto na kome selektori drugih festivala tragaju za filmovima za svoje programe“.

The Same_photo 15

Festival će biti održan od 11. do 17. aprila 2018. u Ismailiji, nedaleko od Kaira, na levoj obali Sueckog kanala, a u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta. Pored takmičarskog programa, u kome će biti prikazano oko 60 dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova, na jubilarnom festivalu biće prikazani i filmovi u brojnim revijalnim programima.

Isti je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija film je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

U autorskom delu ekipe, pored Dejana Petrovića su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar „Filmart“, a koproducent je Cinnamon Films.