Poznati dobitnici medalja „TAKOVSKI USTANAK“ za 2018.godinu

GORNJI MILANOVAC — Ovogodišnji laureati zlatne medalje „Takovski ustanak“, koje dodeljuje Skupština opštine Gornji Milanovac, su: kompanija SPEKTAR,

GORNJI MILANOVAC — Ovogodišnji laureati zlatne medalje „Takovski ustanak“, koje dodeljuje Skupština opštine Gornji Milanovac, su: kompanija SPEKTAR, posthumno novinar i pozorišni radnik Borivoje Boro Lošić i doktor veterine u penziji Radoslav Rade Bogosavljević. Srebrnu medalju poneće: glumac, aforističar i pesnik Zoran Rankić, poljoprivrednik Duško Antonijević i profesor fizike Zoran Nedeljković. Zlatne i srebrne medalje dobijaju zaslužni građani i preduzeća za dugogodišnji doprinos razvoju Milanovca. Biće im dodeljene na svečanoj sednici Skupštine povodom dana opštine, 23. aprila u Domu kulture.

OBRAZLOŽENJA

KOMPANIJA „SPEKTAR DOO“ GORNjI MILANOVAC
Kompanija „Spektar“ DOO osnovana je 1985. godine u Gornjem Milanovcu. Osnovne delatnosti kompanije „Spektar“ DOO su proizvodnja, dorada i prodaja višeslojnih poliamidnih omotača za polutrajnu kuvanu kobasičku robu i termoskupljajućih visokobarijernih filmova i kesa za pakovanje svežeg mesa, suvomesnatih proizvoda, fermentisanih i dimljenih kobasica, fermetisanih sireva u sireva u zrenju. Svi proizvodi kompanije „Spektar“ su plod najmodernije tehnologije koja podrazumeva mašine najnovije generecije i repromatrijale najvišeg kvaliteta. Firma koja je pre 30 godina počela sa radom u prizemlju jedne kuće, osnovana je pre svega kao porodična firma, danas je izrasla u pravog giganta i lidera na tržištu sveta. Svojim proizvodima pokriva celo tržište Srbije i lider je u regionu. Kada je reč o zastupljenosti izvoza u ukupnom prihodu, kompanija je prisutna sa 80 % učešća na svim kontinentima.
U firmi je trenutno zaposleno preko 170 radnika koji rade u dobrom poslovnom okruženju i ambijentu. Kompanija „Spektar“ ulaže u svoju infrastrukturu i širi svoje proizvodne kapacitete. U prethodnoj godini napravljena je nova hala i kupljene nove mašine. Uzimajući u obzir celokupno poslovanje komapanija „Spektar“ je jedan od vodećih ambasadora Gornjeg Milanovca ali i Srbije u svetu. Stavljanjem u pogon novih mašina zapošvalja mlade kadrove i omogućava im rad u prijateljskoj ali i profesionalnoj atmosferi.

BORIVOJE BORO LOŠIĆ – POSTHUMNO
Borivoje Boro Lošić rođen je 1941. godine u Kremni, a od 1943. godine živeo je u Gornjem Milanovcu gde je završio osnovnu u srednju školu. Novinarstvom je počeo da se bavi kao maturant Gimnazije davne 1959.godine, kada je zamenio starijeg brata Aleksandra na mestu dopisnika lista „Sport“. U bogatoj u dugoj novinarskoj karijeri bio je dopisnik zagrebačkog „Sportskog lista“, „Zvezdine revije“ i Radio televizije Srbije. Radni vek od 35 godina proveo je u „Dečijim novinama“, kao novinar i urednik u redakciji zabavnih izdanja. Autor je monografija: O fudbalskom klubu „Takovo“ i fudbalskom klubu „Metalac“ koje su uz dopune doživele više izdanja. Pozorišnu karijeru započeo je kao učenik Gimnazije. Kao član Ansambla više od 50 godina nastupao je u predstavama Milanovačkog pozorišta. Za svoje uloge više puta je nagrađivan na festivalima nekadašnje Jugoslavije. Za svoje uloge više puta je nagrađivan na festivalima nekadašnje Jugoslavije. Od 2003. godine nalazio se na čelnim funkcijama Milanovačkog pozorišta i jedan je od najzaslužnijih što je teatar iz Gornjeg Milanovca jedan od najboljih ne samo na nacionalnom već i na međunarodnom nivou.

RADOSLAV RADE BOGOSAVLjEVIĆ – DOKTOR VETERINE, PENZIONER
Radoslav Rade Bogosavljević je naš sugrađanin, doktor veterine, penzioner. On je čovek širokog znanja, erudita. Svoja znanja i iskustva je uvek delio sa okruženjem znajući da se tako umnožavaju. Od njega nikada nećete čuti reči koje rastužuju i nipodaštavaju drugoga. Njegova reč je uvek ohrabrujuća. Nikada nije bio pohlepan i nezasit. Svoja bogata sećanja nije zapisivao ali ih je nesebično poklanjao onima koji su pisali istoriju našeg grada, insistirajući da se njegovo ime ne pominje.

ZORAN RANKIĆ – GLUMAC, AFORISTIČAR I PESNIK
Zoran Rankić je srpski glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik. Detinjstvo je proveo u Gornjem Milanocu. Učenik je škole „Kralj Aleksandar I“ i time se ponosi. Njegova obimna zbirka poezije „Sa male pruge javljam“ tematizuje Milanovac i rudnički kraj, svojevrsni je omaž starom Milanovcu, ratnom detinjstvu, tragediji njegove porodice i velike ljubavi prema našem gradu. Uporedo sa ovom knjigom Rankić priprema još jedno prozno delo, niz kratkih priča istog tematskog okvira.

DUŠKO ANTONIJEVIĆ – POLjOPRIVREDNIK
Duško Antonijević rodom iz Ljevaje obrađuje dvadestet hektara svoje zemlje i deset hektara zemlje koje uzima u zakup. Uspešan je u proizvodnji krompira i mleka. Oženjen je i otac dvoje dece.

ZORAN NEDELjKOVIĆ – PROFESOR FIZIKE
Zoran Nedeljković iz Gornjeg Milanovca, profesor fizike u OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Kralj Aleksandar I“. Svoj posao profesora fizike radi izuzetno i požrtvovano. On je profesor, razredni starešina, drug, prijatelj. Dobitnik je priznanja Društva fizičara Srbije. Kao vrstan pedaagog izabran je u tim od četiri člana za izradu zadataka za zbirku Kombinovani test i posebnu čast je dobio jer je autor zadataka za završni test u Zavodu za vrednovanje i unapređenje nastave. Takođe, od ove godine izabran je u Tim za izradu zadataka za Nacionalno testiranje učenika sedmog razreda osnovne škole i treće godine srednjih škola. S obzirom da u celom timu ima samo tri člana i da je Zoran Nedeljković jedini izabran sa teritorije cele Srbije od strane najstručnijih ljudi u obrazovanju i nauci, to je dokaz da Zoran Nedeljković na najbolji način prezentuje našu opštinu i škole.