Na gradskom trgu u Čačku održan „ETNOFEST“

ČAČAK — Međunarodni festival folklora „ETNOFEST“, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika – 150 članova iz

ČAČAK — Međunarodni festival folklora „ETNOFEST“, koji je ove godine okupio rekordan broj učesnika – 150 članova iz četiri inostrana folklorna ansambla, održan je sinoć na gradskom trgu u Čačku.

Festival je počeo svečanim defileom učesnika centralnim gradskim ulicama do platoa ispred Doma kulture, gde su svi ljubitelji folklora tokom tročasovnog koncerta  mogli da uživaju u nastupima ansambala iz Poljske, Slovačke, Italije, Grčke i Makedonije, kao i domaćina – KUD Dule Milosavljević Žele iz Čačka.

etnofest1

Dolazimo iz Poljske, regiona Pomeranije, a ovde ćemo se predstaviti svojim tradicinalnim igrama, plesovima i pesmama na kašupskom jeziku, kaže Anelida Konard iz poljskog folklornog sastava „Koscierzyna“.

etnofest2

Marjan Baloga, šef ansambla „Carnica“ iz Slovačke kaže da je njegovom sastavu ovo prvi dolazak Srbiju i da to predstavlja pravu avanturu za sve. „Mi smo iz Istočne Slovačke i jedna smo od najstarijih folklornih grupa u tom delu naše zemlje. Prvi put smo ovde i veoma nam se dopada vaš grada“

Makedonske tradicionalne igre predstavili su gosti iz Istibanje, članovi folklornog ansambla „Kitka“. „Naše društvo postoji već četrdeset godina i putujemo po celom svetu. U Čačak smo došli na predlog naših prijatelja iz Kraljeva, KUD-a „Abrašević“. Prvi put smo ovde i nadamo se da ćemo ostaviti dobar utisak“, poručuje Petre Toplikajev iz ansambla „Kitka“.

Idejni tvorac festivala folklora „ETNOFEST“ je KUD „Dule Milosavljević Žele“. Uz „Žele“, organizator je i Turistička organizacija i grad Čačak, koji ove godine za festival iz budžeta izdvaja 400 000 dinara.

„Ove godine na festivalu imamo duplo već broj učesnika, a novina je i to što smo od ove godine uključeni i u kalendar UNESCO-a, tj njegove organizacije CIOF“, napominje direktor TOČ-a Vojin Jakovljević.

etnofest3

 

I ove godine, gostujući ansambli će imati koncert i na „Saboru frulaša“ u Prislonici, u subotu, 21.juna u 20 časova.