Održan „Sabor vazduhoplovaca“ na aerodromu „Ravan“ u Preljini

ČAČAK — „Aero klub“ Čačak organizovao je danas peti po redu „Sabor vazduhoplovaca“ na aerodromu „Ravan“ u Preljini.

ČAČAK — „Aero klub“ Čačak organizovao je danas peti po redu „Sabor vazduhoplovaca“ na aerodromu „Ravan“ u Preljini. Bila je to prilika da se na čačanskom aerodromu sa svojim letilicama okupe piloti  iz cele Srbije.

Jedan od njih je i Nikola Šćekić, član čačanskog „Aero kluba“. Nikola je pre 10 godina počeo da vozi paraglajdere, a potom je prešao na ultra-lake letilice i motorne zmajeve. Hobi je vremenom prerastao u životni poziv, pa je Nikola danas student Pilotske akademije u Beogradu i nada se da će uskoro postati pilot putničkog aviona.

-Sportska avijacija je ljubav i hobi, ali moja želja je da letim na komercijalnim letovima. Nema tu puno rizika, rizikuje se i u automobilu, i bilo kom prevozu. Mnogi su me pitali šta mi je bilo najteže. Bilo mi je teško da objasnim svom najbližem okruženju zašto sam se odlučio za letenje, da neko voli automobil, neko bicikl, a neko prosto voli avione, vazduh, letenje. Ne kaže se za džabe „slobodan kao ptica“, objašnjava Nikola.

Organizatori ističu da je smotra vazduhoplovaca na aerodromu „Ravan“ idealna prilika da se pri kraju letačke sezone piloti iz cele Srbije sretnu, razmene iskustva i ideje za narednu godinu.

Mnogo smo srećni što su sa nama piloti iz cele Srbije, a i što su na našem aerodromu letilice sa drugih aerodroma u zemlji. Prilika je da se vidimo i družimo, da jedni drugima kažemo šta planiramo dalje. Lep je dan, pa i posetioci mogu da razgovaraju sa pilotima, razgledaju letilice i nauče nešto novo, kaže Violeta Marković iz „Aero kluba“ Čačak.

„Aero klub“ u idućoj godini očekuje proširenje piste, a i nabavku novih letilica, dodala je Marković.