Problem u Belanovici zbog deponovanja otpada iz Ljiga

Deponija smeća u Belanovici kod Ljiga prostire se na gotovo četiri puta većoj površini nego što je to

Deponija smeća u Belanovici kod Ljiga prostire se na gotovo četiri puta većoj površini nego što je to bilo predviđeno kada je formirana. Smetlište nije ekološki uređeno ni ograđeno, a meštani tvrde da se otpad nalazi i na njihovim privatnim posedima.

Otkad je dobila autoput, opština Ljig izgubila je deponiju koja je, budući da se nalazi pored puta, morala da se zatvori. Da li je opština pronašla najjeftinije rešenje? A to je – da sve đubre jednostavno istovari 16 km od Ljiga u mesto Belanovica, na divlju deponiju…

 Prva kiša, kažu meštani, mogla bi da pogura tone đubreta s divlje deponije.

Do septembra 2017. Ljig je imao svoju deponiju, ali je ona, zbog izgradnje autoputa, odnosno deonice Koridora 11, zatvorena jer, čestim paljenjem, ugrožava bezbednost saobraćaja. I upravo to je trenutak, kažu meštani Belanovice, kada njihova mala, lokalna deponija počinje naglo da raste.

Javno komunalno preduzeće opštine Ljig sve đubre počinje da odnosi na belanovačku deponiju, za šta meštani imaju i dokaze. Zbog njih i policiju na vratima.

Šta na deponiji u Belanovici rade ljiški komunalci – čiste Belanovicu i to samo četvrtkom, odgovara prvi čovek javnog komunalnog preduzeća Komunalac. Đubre iz Ljiga odnosi se, tvrdi, u Gornji Milanovac i to dokumentuje ugovorom.

Mi imamo tri kamiona u sedam dana i da vozimo dole – to je beznačajna količina na onu količinu divljeg smeća koja se ubaci… Nije bitno od kojih lica, oni to dobro znaju. Ko im još donosi smeće“, pita direktor Gradimir Filipović.

Ministarstvo zaštite životne sredine odgovorilo je da kad je u pitanju ova nesanitarna deponija i rad JKP „Komunalac“ iz Ljiga – Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini nije nadležan.

Po Zakonu o komunalnim delatnostima, inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija lokalne samouprave, odgovorili su.

Predstavka s tim u vezi, koja je dostavljena Sektoru za kontrolu i nadzor iz Kabineta ministra, prosleđena je 12. septembra 2018. godine nadležnom organu, opštinskoj upravi Ljig, na postupanje, navode iz Ministarstva.