Zašto je zatvorena deponija na tzv Useku?

LJIG — Nakon više od 30 godina organizovanog odlaganja smeća u ljiškoj opštini u selu Cvetanovcu, odluka da

LJIG — Nakon više od 30 godina organizovanog odlaganja smeća u ljiškoj opštini u selu Cvetanovcu, odluka da se ovo smetlište zatvori, zbog izgradnje auto-puta na Koridoru 11, koji prolazi pored deponije, doneta je krajem 2017.godine. Od tada je odlaganje otpada reorganizovano i „iseljeno“ na nekoliko lokacija.

Ljiško komunalno preduzeće je od nadležnog ministarstva dobilo naloge gde da odlaže dnevni otpad, najbliži su centri za reciklažu u Lazarevcu i Gornjem Milanovcu.

Inspekcijske službe su na terenu, a u slučaju potrebe, tražiće se pomoć policije, najavio je prilikom zatvaranja deponije Gradimir Filipović, v.d. direktora JKP „Komunalac“. Opštinsko veće propisalo je i kazne za kršenje zabrane – za pravna lica one iznose od 100.000 do milion dinara, za preduzetnike od 50.000 do 500.000, a nesavesni građani, ako ih bude, platiće kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

U kratkom periodu podeljeno je 68 kontejnera po selima, pošto ih u samom Ljigu ima dovoljno. Sredstva u vrednosti od 80.000 evra za mali kamion i kontejnere obezbeđena su donacijom Japana.

Smetlište u Cvetanovcu, na tzv. Useku u narednom periodu biće sanirano, da bi se izbegli negativni efekti – paljenje smeća, dim, teški mirisi, pogotovo u kontekstu otvaranja autoputa.

Evo šta je o sanaciji deponije izjavio za TV Telemark direktor JKP „Komunalac“ Ljig, Gradimir Filipović, nakon njenog zatvaranja :