Protest „Budi jedan od pet miliona i u Čačku“ – organizatori čačanski studenti u Beogradu

ČAČAK — U Čačku će u petak, 18. januara biti održan prvi protest „Budi jedan od pet miliona“ a

ČAČAK — U Čačku će u petak, 18. januara biti održan prvi protest „Budi jedan od pet miliona“ a skup će kako je najavljeno na društvenim mrežama, početi u 18 časova ispred spomenika Stepi Stepanoviću u centru grada.

Iako se u pozivu koji od juče kruži društvenim mrežama isprva nije navodilo ko su organizatori, danas se otvorenim pismom medijima obratio Čačanin, Radiša Ćeriman, student FPN-a, navodeći da iza protesta stoje čačanski studenti u Beogradu, nezadovoljni trenutnom situaciju u društvu i državi. Pismo prenoismo u celosti:

Поштовани суграђани,

У Србији се протеклих 6 недеља дешавају озбиљне промене политчке ситуације. Као и у Француској, и у Србији су кренули масовни протести, јер овакво стање постаје неиздрживо.  За разлику од Француза, протести у Србији су ненасилни, јер нико од чланова протеста не жели да се пролива крв у Србији.  Желимо да мирни путем изразимо незадовољство начином вођења државе од СНС и њихових каолиционих сателита.
Осим у Београду, протести су организовани и у Крагујевцу, Нишу, Пожези, Куршумлији, а шире се и на остале градове.

Тако и наш Чачак неће бити изузетак. Време је за промене, Србија је устала! Чачак је одувек био опозициони град, језгро слободе против сваке врсте диктатуре и угњетавања.

Ми, студенти, који студирамо у Београду, а који смо организатори и београдских протеста, свесни смо у шта се наш град претворио. После студија желимо да се вратимо у наш родни град, али пре тога живот у нашем Чачку мора имати перспективу, који ми тренутно нажалост не видимо. Некадашњи стуб Моравичког округа, данас постаје празан град, без перспективе, без младих људи. Време је да Чачку вратимо стари сјај. Не желимо да се наши мозгови одливају из Чачка, ни у Београд, нити диљем Европе, ма шта наш градоначелник мислио. Не желимо јелке од 30 хиљада евра, а плате од 30 хиљада динара. Не желимо да наши ближњи одлазе у иностранство, „трбухом за крухом“, док се неколицина људи богати на наш рачун. Желимо да Чачак поново постане онако леп, без украшавања јефтиним (а скупим) украсима.

Хоћемо нормалне услове за живот, хоћемо нормалну власт! И добићемо је!
Зато вас све позивамо да се заједно у петак 18. јануара у 18 часова окупимо код Градског шеталишта, испред споменика нашег великог војводе Степе Степановића и покажемо свима да се не бојимо ни ове, као што се нисмо бојали ни претходних власти. За боље сутра! За наш град!

Радиша Ћериман,

студент мастер студија политикологије