Švedska ulaže u sistem za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Čačka

Sastanak Implementacione jedinice grada Čačka sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade Švedske održan je danas u

Sastanak Implementacione jedinice grada Čačka sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade Švedske održan je danas u sali Gradskog veća. Tema je bila izrada tehničke dokumentacije za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koju finansira švedska razvojna agencija SIDA i sanacija deponije Prelići, za šta je sredstva obezbedilo nadležno Ministarstvo.

Švedska razvojna agencija SIDA obezbedila je 350 000 evra za izradu tehničke dokumentacije do kraja 2019. godine, za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Čačka – saopšteno je na radnom sastanku Implementacione jedinice grada Čačka sa predstavnicima Ambasade Švedske i Ministarstva zaštite životne sredine. Obaveza grada u prvoj fazi projekta je da u saradnji sa javno-komunalnim preduzećima obezbedi lokacijske uslove i pribavi građevinske dozvole.

 

,,Ono što mi obezbeđujemo jeste priprema potrebne dokumentacije, finansirana od strane Švedske, i priprema za tender. Dakle, Švedska pomaže u prvim fazama, obezbeđujući stručnjake i inženjere, ali nismo mi ti koji radimo veći deo posla, na čačanskim ekspertima i graskoj administraciji je da rade zajedno.“ – rekla je Ida Rojteršvard, prvi sekretar Ambasade Švedske.

Pored  Ide Rojteršvard, sastanku je prisustvovao i Slobodan Perović, zadužen za strateško planiranje i projekte u Minstarstvu zaštite životne sredine. Za sanaciju deponije Prelići Ministarstvo je opredelilo 35 miliona dinara, a tender za izvođača prve faze radova treba da bude raspisan 11. februara.

,,Ministarstvo u partnerstvu sa Gradom radi na nekoliko projekata. Radimo na uspostavljanju regionalnog sistema za sakupljanje otpada ,,Duboko“, takođe, od prošle godine Čačak je korisnik sredstava za rekultivaciju stare deponije ,,Prelići“ i očekujemo da taj ugovor bude realizovan ove godine“ – naglasio je Slobodan Perović.

Projekat za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda obiman je posao, koji pored gradskih cevovoda uključuje i realizaciju seoskih kanalizacionih sistema i tretman industrijskih otpadnih voda. Uz rekultivaciju deponije, grad Čačak, prema rečima gradonačelnika Miluna Todorovića, približava se ekološki bezbednom ,,zelenom gradu“, koji će biti primer, ne samo gradovima u Srbiji, već i regionu.

Podsetimo, u Srbiji se trenutno obrađuje ispod 10 posto otpadnih voda, a čak 45 posto stanovništva nema pristup kanalizaciji.