U ustanovi „Zračak“ obeležena krsna slava, Časne verige apostola Petra

ČAČAK — U ustanovi za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak” u Čačku

ČAČAK — U ustanovi za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak” u Čačku obeležena je krsna slava, Časne verige apotola Petra. Uz priredbu, koju su izveli korisnici uz pomoć svojih vaspitača, i verske obrede sečenja i osvećenja slavskog kolača, slava je i prilika da se sumiraju rezultati ostvareni u proteklom periodu. Tako na današnji praznik u ustanovi “Zračak” rukovodstvo s ponosom ističe projekte realizovane uz podršku lokalne samouprave. U ovoj godini očekuje se otvaranje fiskulturne sale, koju će deliti za učenicima škole “1.novembar”, u objekat ustanove ugrađen je lift, a nadaju se i nabavi vozila za prevoz korisnika.

ZRACAK SLAVA

-Očekujemo dobijanje upotrebne dozvole nakon tehničkog prijema lifta, kako bi on mogao da se stavi u pogon, a nadamo se da ćemo dobiti i to vozilo, koje bi nam mnogo značilo jer od 79 upisanih korisnika na dnevnom nivou dolazi njih 50-ak. Ukoliko bismo obezbedili prevoz za one koji žive van gradskog područja, sigurno da bi poseta bila veća, kaže v.d.direktora ustanove, Ana Jakovljević.

ZRACAK SLAVA3

Zamenica gradonačelnika, Milica Dačić, podsetila je da grad subvencioniše naknadu za smeštaj korisnika u dnevnom boravku “Zračak”, obezbeđuje besplatno letovanje u odmaralištu “Ovčar” u Ulicnju, a da će ove godine, uz zavšretak kapitalnog projekta – fiskulturne sale, sigurno nabaviti i kombi vozilo.

-Učinićemo sve kako bismo poboljšali kvalitet usluga ove ustanove, jedna od njih je i prevoz korisnika, pa ćemo nabaviti kombi, poručila je Dačićeva.

Osnivanjem ustanove ovog tipa pre 7 godina grad Čačak je napravio veliki iskorak u poboljšanju kvaliteta usluga socijalne zaštite namenjenih osobama sa smetnjama u razvoju, dok su njihove porodice dobile značajnu podršku. Sekretar Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, koje je u Čačku osnovano 70-ih godina, Radojica Strunjaš kaže da bi život porodica osoba ometenih u razvoju danas bio gotovo nezamisliv bez ovakve ustanove.

ZRACAK SLAVA 4

-Ovo je jedno sistemsko rešenje, koje smo čekali decenijama i koje zaista poslednjih sedam godina daje veliki doprinos razvoju usluga socijalne zaštite u Čačku. Suvišno je i da govorim koliko ova ustanova znači pre svega korisnicima, ali i njihovim porodicama, poručuje Strunjaš.

Povodom krsne slave rukovodstvo ustanove Zračak uručilo je zahvalnice predstavnicima lokalne samouprave i saradnicima. Među njima je i kompanija “Telemark systems” koja je ustanovi poklonila besplatan priključak za internet i kablovsku televiziju.