Za milanovačke sportske klubove 28 miliona dinara

Od četvrtka će svi sportski klubovi u Milanovcu moći da se prijave na konkurs za raspodelu 28 miliona

Od četvrtka će svi sportski klubovi u Milanovcu moći da se prijave na konkurs za raspodelu 28 miliona dinara opštinskog novca namenjenog tekućoj finansijskoj i investicionoj podršci sportu. Uslovi konkursa biće javno objavljeni prekosutra u Takovskim novinama. Ovo je treća godina od kako se u Milanovcu sport iz javne kase finansira na osnovu individualnih projekata klubova koje ocenjuje nadležna komisija. Prema rečima načelnice društvenih delatnosti, Sandre Ralović i većnika zaduženog za sport, Srđana Milićevića, više neće biti tolerancije za nepotpune izveštaje i kašnjenja, pa će klubovi koji ne budu ispunili uslove konkursa biti eliminisani iz raspodele.

Predstavnici većine sportskih klubova sa teritoriji opštine Gornji Milanovac imalo je prvi ovogodišnji sastanak sa predstavicima lokalne samouprave zaduženim za preraspodelu budžetskih sredstava na podsticaje u sportu. Od ovog januara skoro 50 klubova boriće se svojim projektima i zahtevima za što veći deo kolača od ukupno 28 miliona dinara.

Sequence 18_1

„Konkurs će biti realizovan iz dva puta. Drugi će biti otvoren u septembru i taj deo novca biće namenjen klubovima koji su otišli u viši rang takmičenja i za kupovinu sportske opreme, prvenstveno za mlađe selekcije,“ izjavio je Milićević za Telemark.

Za prvi krug raspodele konkurs će biti objavljen u četvrtak u Takovskim novinama, sa pojedinostima u dokumentaciji i ostalim uslovima koje projekti klubova moraju da ispune, od izveštaja o prethodnim rezultatima i detaljnom dosadašnjem utrošku novca, do plana rada kojim će pravdati nova potraživanja. Klubovi će imati 15 dana da dostave dokumentaciju, nakon čega sledi kratak rok za eventulane ispravke i dopune, pa zasedanje i odlučivanje komisije.

Sequence 18

„Mi smo dostavili spisak za dokumentaciju koja je neophodna, minimum minimuma, da klubovi dostave uz svoje formulare kako bi ono što su popunili mi proverili. Rok za ispravljanje grešaka navedenih u formularima je osam dana, što je dovoljno da se isprave neke elementarne stvari. Nakon ovog roka, ukoliko se ne dostavi pravilno dokumentacija, mi ćemo klub morati da sankcionišemo izostavljanjem u raspodeli sredstava,“ upozorava Ralović.

Sequence 18_4

U skladu sa Zakonom o sportu i nacionalnim sistemom bodovanja, do juna, kaže Milićević, u Milanovcu bi trebalo da bude završen obiman posao na utvrđivanju kategorizacije za klubove. Usledilo bi donošenje odgovarajuće opštinske odluke posle čega bi se tačno znalo koliko i u kom sportu rezultati i uspesi kluba nose bodova, pa će od 2020. godine, isključivo prema vrednosti boda u novcu, klubovi dobijati koliko su realno zaslužili.

Sequence 18_3

„Sama kategorizacija uvodi dosta reda u finansiranje klubova. Konačno će pravi i ozbiljni klubovi dobiti više novca, a klubovi koji pokušavaju da mešetare u sportu, biće u problemu za funkcionisanje,“ naglašava Milićević.

Predstavnici milanovačkih klubova na sastanku su upoznati i sa nedavno uvedenim popustima za porodice sa troje i više preko takozvane TRI PLUS kartice. Klubovi su dobili šansu da deci iz takvih porodica ponude besplatne treninge i postanu deo tima od skoro 50 firmi, radnji i organizacija, i još na desetine u celoj Srbiji, koje daju popuste višečlanim porodicama. Ukoliko se pridruže akciji, za iduću raspodelu moći će da računaju na dodatne bodove u kategorizaciji.