Novim Zakonom o transfuzijskoj medicini, broj prikupljenih jedinica krvi se smanjio

Od maja 2018.godine, od kako je počela implementacija novog Zakona o transfuzijkoj medicini, bilo je polemike u javnosti

Od maja 2018.godine, od kako je počela implementacija novog Zakona o transfuzijkoj medicini, bilo je polemike u javnosti o njegovoj primeni i o tome zašto se sva prikupljena krv na akcijama dobrovoljnog davanja distribuira u Institut za transfuziju Srbije. Na današnjoj konferenciji za novinare prikazani su dosadašnji rezultati primene Zakona ali i aktivnosti za naredni period. Na teritoriji naše zemlje je u prethodnoj godini, od početka primene novog Zakona, prikupljeno 9 posto jedinica manje nego u 2017.godini.

krv

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini implementiran je u maju 2018.godine a njegova primena počela je 1.januara ove. Predviđa ukidanje davanja krvi u bolnicama, a dragocena tečnost biće prikupljana, obrađivana i distribuirana isključivo u pet velikih centara. Tema konferencije za medije bili su rezultati dosadašnje primene Zakona ali i planovi za tekuću godinu.

„Ovu uvodnu godinu, godinu implementacije, na teritoriji Srbije, završili smo sa 9 posto prikupljenih jedinica krvi manje u odnosu na 2017.godinu. Na osnovu potreba bolnica, na osnovu nivoa davalaštva krvi koji je u prethodnom periodu bio u Čačku, napravljen je plan za ovu godinu koji podrazumeva 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi i 4090 jedinica koje će se u tim akcijama prikupiti. Te akcije podrazumevaju nedeljne akcije u Domu kulture, svakog utorka od 11 do 17 časova, ali te akcije podrazumevaju i  2 puta godišnje akcije u srednjim školama“ izjavila je Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice u Čačku, doktorka Slavica Kitanović, istakla je da od maja, od kada je u Čačku počela akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu kulture, do sada nije bilo slučajeva da se operacija odloži zbog nedostatka ove dragocene tečnosti.

„Sada ne znam da ima podatak da je neka operacija odložena, čak i totalne proteze kuka na ortopediji nisu odlagane zbog nedostatka krvi. Možda je bilo nekih drugih problema kod samog pacijenta i nekih kontraindikacija, ali što se tiče krvi, ne, jer mi od svojih operativnih grana svake nedelje dobijamo plan za narednu nedelju, tako da se sve ispoštuje“ istakla je dr Slavica Kitanović, načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice u Čačku.

Na konferenciji je istaknuto da će novi sistem rada uniformisati način na koji se krv testira i obrađuje u ovlašćenim centrima, čime će se postići potpuno ujednačen, kvalitetan način lečenja pacijenata na čitavoj teritoriji Srbije. Istovremeno će se obezbediti bolje upravljanje rezervama krvi i stabilnije snabdevanje zdravstvenih ustanova. Akcije se, kao i do sada, organizuju u saradnji sa Crvenim krstom.

„Ovom prilikom ću reći da je u toku 2018.godine, u godini kada je počela implementacija novog Zakona, na nivou grada prikupljeno 3723 jedinice krvi, ali je broj onih koji su dolazili na akcije daleko veći i pošto vodimo statistiku, imam podatak da je bilo 4280 onih koji su došli na akciju. Nisu bili podobni da daju krv, jer su, iz razloga da bi se se obezbedile dovoljne količine bezbedne krvi, kriterijumi nešto pooštreni“ izjavila je sekretarka Crvenog krsta Čačak, Biljana Davidović.

Grad Čačak finansijski pomaže akcije dobrovoljnog davanja krvi.

„Niz godina unatrag mi smo finansijskom pomoći omogućavali da se naši dobrovoljni davaoci ispoštuju u onoj meri za koju smatraju institucije koje se time bave dovoljnom. Grad Čačak je i ove godine izdvojio 1,5 miliona dinara za pomoć simboličnim poklonima, kojima se dobrovoljnim davaocima krvi ukazuje jedno poštovanje za ono što rade“ zaključila je dr Slavica Dragutinović, gradska većnica zadužena za zdravstvo.
Prema novom Zakonu o transfuzijskoj medicini, krv će prikupljati, trestirati, procesirati i distribuirati u pet ovlašćenih institucija: Institut za transfuziju krvi Srbije, kao najveća ustanova ovog tipa u zemlji, Pokrajinski zavod u Novom Sadu, Zavod za transfuziju krvi u Nišu, i Zavod u Kragujevcu. Peta ustanova ovog tipa je Institut za transfuziologiju VMA.