Počinje poslednji krug stručne prakse za 2018. godinu u 27 čačanskih preduzeća

ČAČAK — Mladi Čačani sa nekom od diploma srednje škole, visoke škole ili fakulteta započeće stručnu praksu u

ČAČAK — Mladi Čačani sa nekom od diploma srednje škole, visoke škole ili fakulteta započeće stručnu praksu u 27 gradskih preduzeća, prema odlukama danas uručenim poslodavcima  u sali Gradskog veća.

Jedna od institucija iz privatnog sektora koja će stručno osposobljavati vaspitača jeste PU ,,Gimnazion“

,,Vidim da to mladim ljudima mnogo znači. Mi se trudimo da ih osposobimo da polažu ispit za licencu i da ih naučimo svim elementima rada sa decom. Trudićemo se da i ovu pripravnicu koju smo izabrali, nakon tih godinu dana osposobimo za samostalan rad.” – rekla je Vesna Milošević, vlasnik PU ,,Gimnazion“.

Stručna praksa traje šest, devet ili dvanaest meseci, u zavisnosti od nivoa stručne spreme, i to za nadoknadu od 14, 16 ili 18 000 dinara. Pored privatnih, u programu učestvuju i javna preduzeća, kojima je svaki radnik dobrodošao, s obzirom na to da zabrana zapošljavanja u javnom sektoru još uvek traje.

,,Mi imamo problema sa manjkom određenog kadra, pre svega u proizvodnim radnim jedinicama. Ovog puta imali smo jednog kandidata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Imamo dovoljno obučenog kadra za mentorstvo u programima stručne prakse.” – istakao je Petar Domanović, direktor JKP ,,Komunalac”.

 

Program se sprovodi u saradnji sa čačanskom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, koja evidentira nezaposlene i preporučuje stručnu praksu prema obrazvanju. Prošle godine je na ovaj način angažovan šezdeset jedan čačanin. Direktor filijale, Saša Obradović, naglasio je značaj ovog programa.

,,Značaj te naše stručne prakse je da deca stiču prva saznanja i radna iskustva u onim zanimanjima za koja su se školovala.” – kaže Obradović.

 

Odluke o stručnoj praksi poslodavcima je uručila zamenica gradonačelnika, Milica Dačić. Grad je rebalansom budžeta u decembru prošle godine za ovu namenu izdvojio 5 miliona 140 hiljada dinara, dok je ukupno za mere aktivne politike zapošljavanja prošle godine izdvojeno preko 40 miliona dinara.

,,Ovim završavamo mere aktivne politike zapošljavanja za 2018. godinu i možemo reći da su sva sredstva koja su bila opredeljena za ovu meru u potpunosti iskorišćena. Grad Čačak izdvojio je u prošlog godini za to 40 miliona dinara, dok je Vlada Republike Srbije dodelila 8 miliona dinara.” – objašnjava Dačić.

Program stručnog osposobljavanja mera je aktivne politike zapošljavanja koja se u Srbiji primenjuje punih sedam godina. U Čačku je do prošle godine na ovaj način angažovano 235 lica.