Održana komemoracija povodom smrti profesora Nikole Bokana

Porodica, prijatelji, kolege i studenti danas su se oprostili od Nikole Bokana, vanrednog profesora na Agronomskom fakultetu u

Porodica, prijatelji, kolege i studenti danas su se oprostili od Nikole Bokana, vanrednog profesora na Agronomskom fakultetu u Čačku koji je juče iznenada  preminuo u 56.godini života. Profesor Bokan biće sahranjen sutra na čačanskom groblju u 13 časova.

Na Agronomskom fakultetu u Čačku danas je održana komemoracija povodom iznenadne smrti profesora NIkole Bokana. Poslednje reči oproštaja, u ime kolektiva fakulteta, uputila je prof.dr Ljiljana Bošković Rakočević.

“Koga smo mi imali i izgubili? Iskrenog prijatelja, druga, kolegu, najprincipijalnijeg čoveka koga smo poznavali, čije nas reči ponekad nisu milovale ali su bile iskrene i pravedne. Studenti su izgubili vrhunskog i požrtvovanog profesora, predavača koji je uvek želeo nešto više da im kaže i tako mu je uvek nedostajalo časova”, kroz suze je govorila prof.dr Ljiljana Bošković Rakočević, redovni profesor na Agronomskom fakultetu.

 
“Strog, pravičan, izuzetan predavač posvećen poslu i uporan da prenese znanje i više od toga”, tako ga je opisala student prodekan Aleksandra Korićanac koja mu se u ime studenata zahvalila na podršci, znanju i entuzijazmu. “Beskonačno hvala profesore! Hvala Vam na znanju, podršci, entuzijazmu koji ste nam prenosili. Iz naših sećanja nikada neće izbledeti taj Vaš neobičan spoj temeljnosti i lakoće prenošenja znanja. Kažu da ćemo se jednom svi rastati, ali opraštati se od divnog čoveka i divnog profesora nije posao za svakoga. Za to je potrebno jako srce”.

 
O njegovim stazama kojima je planinario, o smislu za humor i ljubavi koju je posedovao prema zdrvom životu i prirodi, koju je sa svojim prijateljima delio dok su osvajali planinske vrhove brojnih evrospkih zemalja, govorili su Aleksandar Barać, predsednik Planinarskog društva “Kablar” i sekretar društva, Mila Tomić.

“Nikola je bio veliki prijatelj, dobar čovek i jako uporan planinar. Trag koji je ostavio prenosićemo dok mi budemo mogli da pričamo o tome. Sećaćemo se svakog trenutka provedenog sa njim. Ono u šta sam siguran, a u šta mi planinari verujemo, je da će nas Nikola čekati na nekim novim destinacijama i novim vrhovima”, govorio je njegov prijatelj i predsednik Planinarskog društva “Kablar”, Aleksandar Barać.

“Mi ne verujemo i ne mirimo se sa tvojim odlaskom, iako svesni šta nam je zadatak. Pre svega, da te nosimo u srcu do svakog sledećeg vrha, do svakog sledećeg uspeha našeg društva, do narednih postignuća svakoga od nas”, oprostila se od profesora Bokana sekretar Planinarskog društva “Kablar”, Mila Tomić.

Profesor Nikola Bokan rođen je 17.jula 1963.godine u Kraljevu.  Bio je zaposlen na Agronomskom fakultetu od 1990. godine. U zvanje vanrednog profesora za naučnu oblast Ratarstvo, izabran je 2005. godine i držao je predavanja na predmetima Opšte ratarstvo osnovnih studija i Agroekologija poslediplosmskih studija. Bio je član komisije za ocenu i odbranu velikog broja diplomskih specijalističkih magistarskih radova, kao i član komisije za ocenu doktorske disertacije. Od osnivanja je aktivan član Ekološkog društva Čačak, Udruženja za organsku proizvodnju hrane Biokodeks, kao i jedan od najagilnijih članova Planinarskog društva „Kablar”. Profesor Bokan biće sahranjen u subotu, 2.februara u 13 časova na čačanskom groblju.