Beogradski sindikat održao tribinu „Dogodine u Prizrenu“

Pesma Beogradskog sindikata „Dogodine u Prizrenu“, nakon objavljivanja, izazvala je jako burne reakcije u javnosti, najviše zbog spota

Pesma Beogradskog sindikata „Dogodine u Prizrenu“, nakon objavljivanja, izazvala je jako burne reakcije u javnosti, najviše zbog spota koji se sastoji od kadrova snimljenih za vreme i nakon bombardovanja Srbije 1999. godine i progona srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Gostujući u Čačku na tribini koja je nosila naziv njihove pesme, članovi ovog čuvenog muzičkog sastava pojasnili su šta to nasov pesme poručuje, ali i to da ne smemo da zaboravimo svoju istoriju i identitet.

„U nama i dalje živi predskazanje, kosovski zavet koji trajaće za navek, zato učimo decu da znaju pravu istinu, i neka pozdrav bude – Dogodine u Prizrenu“ deo je pesme muzičkog sastava Beogradski sindikat za koju su jedni tvrdili da poziva na nove sukobe na Kosovu i Metohiji, drugi da spot sadrži neprimerene kadrove, a treći da je patriotska. Međutim, ovi momci, gostujući u Čačku na tribini „Dogodine u Prizrenu“ pojasnili su da se ne radi ni o kakvim apelima na ponovne sukobe Srba i Albanaca, već da pesma govori da ne smemo da zaboravimo svoj identitet i zašto nam je sveta Miloševa zemlja važna. Spot za pesmu napravljen je od televizijskih izveštaja tokom progona srpskog naroda sa Kosova, uništavanja i paljenja crkava, za čije su korišćenje, kako su istakli, dobili dozvolu od porodica ljudi koji se u spotu pojavljuju.

 

„Tekst je takav kakav je. To je istorija našeg naroda, to je istorija kulture i stradanja našeg naroda, istorija herojstva, istorija podviga. Niko drugi nije pomenut u negativnom kontekstu ko sam sebe svojim delima nije stavio u taj kontekst. U spotu koji je cenzurisan na You Tubu je prikazana istina. Prikazano je poslednje u nizu stradanja srpskog naroda na tim prostorima i nema nijedne fotomontaže“, rekao je za Tv Telemark  Boško Ćirković Škabo, iz muzičkog sastava Beogradski sindikat.

 
„Dogodine u Prizrenu“ je poziv da ne zaboravimo ko smo, da znamo šta smo, koje istorijske vrednosti baštinimo, kome svoju slobodu dugujemo i kako da je branimo. Poznavaoci judaizma navode kako je „Dogodine u Jerusalimu“ poruka kojom je jevrejska država sačuvana u srcima jer su se oni 19.vekova pozdravljali upravo ovim pozdravom, ali da je to i čuvanje sećanja na egzil i egzodus ,kako se ne bi ponovili, podsećanje na periode robovanja i molitva za krajnje iskupljenje.

 

„Pesma „Dogodine u Prizrenu“ je pesma koja na suštinski način postavlja pitanje svima nama šta razmišljamo i kako ćemo da se odredimo prema Kosovu koje je naša identitetska tačka, naša kolevka. Oni koji ne poznaju istoriju jevrejskog naroda kao bogoizabranog naroda, ne znaju da je u vezi sa njihovom istorijom i ova pesma“, istakla je Irena Čolović, osnivač Udruženja „Irmus“.

 

Ni Srbima niko ne može oduzeti pravo da želju za podizanjem snažne i odgovorne države čuvaju u srcima, da održavaju sećanje na sve nesreće, da ponavljaju šta im je oteto i ko im je to oteo, te da se mole za izbavljenje i oproštenje. Sa „Dogodine u Prizrenu“ poručuje se da će „duša održati telo“, da je naš put ka budućim uspesima moguć samo oslanjanjem na ono što jesmo, da ne ustuknemo pred svakim, istaknuto je na tribini u organizaciji Udruženja „Irmus“ iz Čačka.