„Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja

Novi roman sarajevskog pisca i novinara Muharema Bazdulja, “Kvadratni koren iz života” , govori o turbulentnom vremenu od

Novi roman sarajevskog pisca i novinara Muharema Bazdulja, “Kvadratni koren iz života” , govori o turbulentnom vremenu od devedesetih do danas, na specifičan, intrigantan način. Mala sala čačanskog Doma kulture u kojoj je bila predviđena promocija najnovijeg romana ovog autora, bila je doslovno mala da primi publiku koja je, po svemu sudeći, željno iščekivala njegovo gostovanje u našem gradu.

Ideja romana “Kvadratni koren iz života” je, kako je autor istakao, da se iz svakodnevice, koja se ponavlja bez novih, interesantnih delova, izvuče ono što je povezano i izvire iz vremena o kojem govori. “Kvadratni koren iz života“ otvara se stihovima Toma Vejtsa. Ima nečeg od te intonacije i tog vokala u glasu naratora novog romana Muharema Bazdulja. Ovaj autor je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan.

 

„Ovo je knjiga o čoveku koji, da tako kažem, posle svog 50. rođendana povlači neku crtu i pravi neki izveštaj o vlastitom životu. Nismo daleko odmakli od Nove godine, Nova godina je u svakodnevici često upravo taj termin kada razmišljamo šta nam se desilo. Knjiga govori o Srbiji, o bivšoj Jugoslaviji, od devedesetih do našeg vremena, što je, znamo, bilo istorijski i politički turbulentno. Na neki način mislim da će naši čitaoci, bez obzira na neka individualna iskustva, u nekom delu i procentu moći da prepoznaju sebe same“ rekao je o knjizi Muharem Bazdulj, autor romana „Kvadratni koren iz života.

 

Sergej Babić, Beograđanin već dobrano zagazio u pedesete, kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014. a on je u Tuzli već jedanput bio, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje, Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja. Pišući o politici, ali dostojno umetnosti romana, Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti.

 

„On postavlja jednu ozbiljnu temu – preispitivanje devedesetih godina, što je za nas vrlo važno a Muharem Bazdulj to čini na jedan vrlo zanimljiv, a u isto vreme i intrigantan način. Inače, čitav njegov pristup pisanju kako onom koji se odnosi na romane i priče, tako i na njegov novinarski rad je isto takav. On je intrigantan sa jedne strana, ali ima jednu mirnoću i mudrost sa druge strane“, rekao je o liku i delu Bazdulja, novinar Dušan Darijević.

 
Lični bilans, svođenje računa sa nekadašnjim sobom, iz perspektive čoveka koga je slučaj odveo na iste staze kojima se nekada kretao, u isti grad – koji više nije „onaj grad“, kao što i čovek koji ga ponovo posećuje više nije „onaj čovek“. Priča u kojoj se ukrštaju ta dva grada i ta dva čoveka krije se između korica knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja.

 

„Za one koje ne privuče ime autora, ovo je možda jedan naslov koji pokušava da spoji matematiku i poeziju. Mi smo naučili čak i u osnovnoj školi da obično ljudima koji su dobri iz matematike, ne ide srpski i obrnuto, tako da je to možda neka ideja. To je fraza koja se spominje u romanu koja je ujedno i naratorova ideja kako se neka suština iskustva može opisati ali i kao fraza iz naslova je bio pokušaj da nešto bude neobično“ zaključio je Bazdulj.

 
Muharem Bazdulj je nagrađivani književnik, novinar i prevodilac. Plodan pisac koji pleni lepim jezikom i veštim vođenjem priče. Anagažovani intelektualac koji se ne libi da iznosi stavove o najrazličitijim i najdelikatnijim pitanjima. Njegovi romani su objavljeni na engleski, nemački, poljski, bugarski i makedonski. Javnosti je poznat i kao novinar koji piše za sarajevko “Oslobođenje”, beogradsku “Poliiku” i magazin “Nedeljnik”.