Disova kuća u Zablaću kao znamenito mesto: Obnova ili novi problemi?

Foto: MNA

 

ČAČAK — Rodna kuća srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću kod Čačak dobila je status znamenitog mesta. Ovakvu odluku donela je Vlada Srbije. Disova kuća nalazi se u selu Zablaće, na 10 kilometara od centra Čačka, na magistralnom putu Čačak-Kraljevo. Dugogodišnji nemar doveo je do toga da je kuća sada u izuzetno lošem stanju. Razbijena su stakla, urušen je krov. Međutim, pojedinci smatraju da će se voditi teška borba oko vlasništva nad kućom.

DISOVA KUCA

Kuća Vladislava Petkovića Disa u Zablaću/Foto:MNA

Ja znam ovu kuću, i čija je bila.
Znam je zbog godina koje ona broji.
Znam je, jer na svemu vidim crna krila,
Okamenjen jauk. Znam je. Al’ nek stoji.
(„Poginuli dom“, Vladislav Petković Dis)
disova kuca 2

Kuća Vladislava Petkovića Disa u Zablaću/Foto:MNA

Naslednika je više od 15, a kako je Multimedijalnoj novinskoj agenciji rekao jedan od njih, on se svog dela, od jednog kvadrata odriče. Da će biti problema uveren je i Milijan Paunović, direktor osnovne škole u Zablaću koja nosi pesnikovo ime, a nalazi se svega 100 metara od kuće.

MICKO

Milijan Paunović, direktor škole „Vladislav Petković DIS“ Zablaće/Foto: MNA

-Dolazile bi ekskurzije, država bi sigurno pomogla da se kuća obnovi i to bi puno značilo da promociju Zablaća. Ali, Imovinsko pravni odnosi su izuzetno složeni. Tu postoji veliki broj naslednika, tako da će nadležne službe imati dosta posla, poručuje Paunović

 

SKOLA U ZABLACU

Skola u Zablaću/Foto: MNA

Disovo ime nosi veliki broj škola u Srbiji, a Paunović smatra da će pravda za Disa biti zadovoljena obnovom njegove kuće i promocijom srpskog pesnika. Da bi se očuvala uspomena na ovog velikana srpske poezije, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ organizuje kulturnu manifestaciju „Disovo proleće“. Disove svečanosti počinju 10. marta, na pesnikov rođendan, a završavaju se dodelom „Disove nagrade“.„Disovo proleće“ podstiče stvaralaštvo mladih, pa svake godine nagrađuje najbolji rukopis za prvu pesničku zbirku.