Sneg dobar za pšenicu i ostale ozime useve

ČAČAK — Iako nam je obilan sneg ove zime zadao puno nevolja, snežni pokrivač pogoduje pšenici i drugim ozimim

ČAČAK — Iako nam je obilan sneg ove zime zadao puno nevolja, snežni pokrivač pogoduje pšenici i drugim ozimim usevima, a ide na ruku i voćarima. Iako je zbog nedostatka vlage u zemljištu bilo problema sa jesenjom setvom, uz adekvatnu primenu agrotehničkih mera od kraja februara, može se očekivati dobar rod pšenice, a ako se zimska rezidba obavi na vreme i voćari će imati razloga za zadovoljstvo u ovoj sezoni.

Za  strna žita  koje je kasno jesenas, van predviđenog roka zasejao na  oko tri hektara, stočar Vladimir Ilić iz Donje Trepče, bogate snežne padavine ove zime su dobrodošle . Ilić se nada da ce kad sneg okopni pšenica iz zakasnele setve ponići I nadoknaditi izgubljeno.

-Sejao sam u drugoj polovini novembra, kada je jedino setva i bila moguća, s obzirom na to da je zemlja bila izuzetno suva. S mukom je urađeno, šta će biti videćemo kada prođe sneg, koji nam je svakako dobrodošao, da podigne vlažnost zemljišta, kaže Ilić.

Milan Damljanović, savetnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Čačku, naglašava da je obilan sneg ove zime , nakon višegodišnje suše, više nego dobrodošao za sve gajene kulture, ali I za depozit vlage u zemljištu za početak prolećne vegetacije:

-Srećom bilo je snega, pa očekujem da će pšenica da uđe u proleće u ređem, ali dobrom stanju. Savetujem poljoprivrednicima da posebno obrate pažnju na prihranu pšenice, koja počinje od kraja februara, poručio je Damljanović.

Januarski sneg I trenutne vremenske prilike pogoduju I voćarskim kulturama, ocena je  mr Branka Tanaskovića iz PSSS Čačak:
Nadamo se da će ovakve prilike potrajati do marta. Ove snežne padavine su pravi berićet, samo je potrebno obaviti zimsku rezidbu kvalitetno i na vreme, objašnjava Tanasković.

Prema podacima čačanske Poljoprivredne savetodavne stručne službe izmerene mesečne padavine u decembru na teritoriji grada Čačka su 67 l po metru kvadratnom, dok je u januaru sto kiše, što snega palo  oko 115 l. Inače, zabeležene padavine u poslednja dva meseca su iznad višegodišnjeg proseka, kažu u ovoj službi.