Mađarski nacionalni folklor sutra prvi put u Milanovcu

Mađarski nacionalni folklorni ansambl nastupiće u Milanovcu prvi put sutra u Velikoj Sali Doma kulture od 20 sati.

Mađarski nacionalni folklorni ansambl nastupiće u Milanovcu prvi put sutra u Velikoj Sali Doma kulture od 20 sati. Prema rečima koreografa milanovačkog Kulturno-umetničkog društva „Šumadija“, Nevene Janković, kroz ples profesionalnih igrača na najvišem umetničkom nivou, publika će uživo upoznati mađarsku narodnu muziku, njihovu kulturu, tradiciju, ali i mentalitet. Gostuju u Srbiji povodom nedelje svoje kulture u Evropi. Za gostovanja su odabrali Milanovac, Beograd i Užice.

Tradicionalna i savremena Mađarska muzika, ples i plesne predstave, poznatije kao „Čardaši“, samo su deo repertoara koje će publika u Milanovcu moći da vidi na koncertu prestižnog Mađarskog nacionalnog folklornog ansambla.

„Program takvih ansambala je izuzetno kvalitetan i na veoma visokom umetničkom nivou. Ovaj koncert nije namenjen samo onima koji vole folklor, već je to kompletna scenska predstava koja menja viđenje ljudi i upoznaje ih sa mađarskom tradicijom, temperamentom i mentalitetom, jer Mađarska nije samo Budimpešta i Citadela,“ ističe koreograf Prvog ansambla milanovačkog KUD-a „Šumadija“, Nevena Janković.

Nevena Jankovic

„Dvadeset drugog februara 1823. godine nastala je mađarska himna i ovaj datum je dan mađarske kulture, te se i tim danima organizuju kulturni dani Mađarske,“ podseća za Telemark direktor milanovačkog Kulturnog centra, Dragan Arsić.

Tilt

Sličnosti mađarskog i srpskog folklora vidljive su jedino u ženskim igrama. Dok su kod nas zastupljeni uglavnom pokreti u krugu i držanje za ruke, kod njih preovladava ples u parovima.

„Koreografije su specifične jer ima dosta nadigravanja muškaraca gde se oni dokazuju i pokazuju neverovatnu fizičku pripremljenost, spretnost i osećaj za ritam. Naši koraci su uglavnom sa treperenjem i zapletima, dok mađarski više liče na stepovanje, sa naglašenim udarcima o zemlju i petom o petu,“ objašnjava Nevena.

Ona ističe razliku između amaterskih folklornih ansambala i onih nacionalnih, poput mađarskog, koji na najvišem nivou dočaravaju čitavu kulturu jedne zemlje.

„To su ansambli koji su nešto poput folkloraške reprezentacije te države, da pojednostavim i približim laicima. Dakle, to su ansambli u kojima igraju najbolji odabrani igrači, muzičari i pevači te zemlje. Oni se bave igrom na profesionalnom nivou i to je njihov posao,“ ističe Jankovićeva.

Iako tokom cele godine Mađarski državni ansambl ima koncerte širom sveta, njihovo gostovanje u Srbiji je retkost. Pored Milanovca, ove godine nastupiće još samo u Beogradu i Užicu.

Madjari

„Ova dešavanja uglavnom su bila okrenuta Vojvodini jer tamo ima više Mađara. Ovog puta koncert je realizovan u dogovoru sa Ambasadom Mađarske, odnosno njihovim Institutom za kulturu, koji godinama sarađuje sa milanovačkim Kulturnim centrom. Pozivamo sve zainteresovane da odgledaju nešto potpuno nesvakidašnje,“ dodao je Dragan Arsić.
Mađarski nacionalni folklorni ansambl osnovan je 1951. godine i jedan je sa najviše gostovanja u svetu. Do sada su igrali u 53 zemlje na četiri kontinenta pred više od devet miliona ljudi. U svojoj dvorani nastupaju preko 120 puta godišnje.