Radnici FRA i trinaesti put odbranili pogon kugličnih vretena od izvršitelja

ČAČAK — I trinaesti pokušaj preuzimanja imovine pogona za proizvodnju kugličnih vretena Fabrike reznog alata (FRA) završio se neuspešno

ČAČAK — I trinaesti pokušaj preuzimanja imovine pogona za proizvodnju kugličnih vretena Fabrike reznog alata (FRA) završio se neuspešno po čačansku firmu koja kao kupac ovog objekta već mesecima pokušava da namiri dugovanja iz 2005. godine. Radnici ni ovoga puta sudskim izvršiteljima nisu dozvolili da uđu u fabrički krug, jer bi to za njih značilo gubitak radnih mesta.

-Branimo naša radna mesta od klasične sudske nepravde. Taj kvazi dug je napravljen 2005.godine, a 2010.godine  je fabrika ponovo tužena. Ništa se nije dešavalo do 2017.godine kada je probijena Ulica 10. Tog trenutka je ekspresno doneta presuda i bez ikakve konsultacije sa fabrikom prodat je ovaj objekat, izjavio je Ljubiša Mijailović, upravnik Pogona za proizvodnji kugličnih vretena FRA

Podsetimo, sudski izvršitelji već gotovo godinu dana pokušavaju da naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji datira iz 2005.godine. Dug od 1.5 miliona dinara sa kamatama je narastao na oko 5.4miliona i praktično je prodat novom kupcu, Miću Kopitiću, koga izvršitelji već 13.put zaredom pokušavaju da uvedu u posed. Zvaničnu ponudu za obeštećenje, koje je uprava fabrike nudila, Kopitić je odbio. U pisanoj izjavio za medije, generalni direktor FRA, Milan Vidaković, ističe da je poziv za ovu nagodbu stalno otvoren:

-FRA je, kao i do sada, spremna da u interesu Fabrike nastavi da se konstruktivno ponaša i da traži načina da se ovaj problem prevaziđe uključujući i stalno otvoren poziv kupcu da u svakom trenutku može biti u celini obeštećen sa svim troškovima i kamatama koji su nastali ili će nastati u ovom postupku. Ostaje nejasno, kako je moguće da se u jednom postupku koji bi trebao da bude po Zakonu, bude ugrožen interes 30 radnih mesta i prihoda za 30 porodica, proizvodnje za potrebe odbrane Republike Srbije i to sve zbog nemogućnosti da se postigne dogovor sa kupcem da bude obeštećen u celosti sa sve kamatama, navodi se u saopštenju uprave FRA.

Mašine i opremu iz pogona nije moguće bezbedno preseliti na drugu lokaciju, a da se ne oštete, čime bi se ugrozila ili potpuno obustavila proizvodnja koja je po oceni Minsitarstva odbrane od strateškog značaja za odbranu zemlje, upozoravaju radnici. Ističu da pogon vredi oko 300 hiljada evra, a činjenica da je prodat po višestruko manjoj ceni, za njih je potvrda sumnjivosti čitave transakcije:

-Da li je moguće da neko nešto vredi 300 hiljada evra proda za 30-ak hiljada evra? To je apsurdno, jer onda ovo ovde možete da prodate za dinar. Dok smo mi ovde, izršenje neće biti moguće, branićemo pogon po svaku cenu, navodi Ljubiša Mijailović.

fra3

 

Pogon za proizvodnju kugličnih vretena za odbrambene raketne sisteme osnovan je 1986.godine. I posle svih turbulencija koji je preživeo posrnuli gigant, Fabrika reznog alata, ovaj pogon radi punim kapacitetom, a zarade radnika su oko 300 evra.

-Nisu to neke zarade, ali su redovne i nekako preživljavamo. Problem je što ne možemo da zaposlimo mlade ljude, jer su plate male, a i kako da ih motivišete da rade u pogonu, kome se ovo dešava. Pogledajte šta nam rade, od vrha vlasti do lokalne samouprave, kaže Mijailović. On dodaje i da su u čitavu sitauaciju u vezi sa problemom pogona kugličnih vretena dobro upućeni predstavnici lokalne samouprave, ali da sem paušalnih izjava da će se „pobrinuti za FRA“ nikada nisu dobili konkretnu pomoć niti ih je iko od čelnika gradske vlasti posetio.

fra2

I ovog puta policijski kordon obezbeđivao je ulazak sudskih izvršitelja u proizvodnu halu FRA, ispred koje su bili okupljeni radnici pogona kugličnih vretena, a novinarima je dozvoljen pristup tek pošto su se izvršitelji povukli.