Aktivisti SNS-a u Čačku obeležili Svetski dan borbe protiv raka

Rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva

Rak u Srbiji godišnje odnese oko 20.000 života, dok se istovremeno u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti. Poražavajuća je činjenica da je Srbija od 40 evropskih zemalja na 12.mestu od obolevanja od kancera. 4.februar, Svetski dan borbe protiv kancera, obeležili su aktivisti Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Čačku.


Srbija je, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, na 12. mestu od 40 evropskih zemalja po broju obolelih i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi . Ukoliko do bolesti dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje rečeno je na konferenciji za novinare Saveta za zdravstvo Srpske napredne strane u Čačku.

 

„Svetska zdravstvena organizacija uglavnom prioritetno ističe ciljeve vezane za prevenciju od malignih bolesti ali, samim tim je i svima nama kao zdravstvenim radnicima poznato da je karcinom ako se otkrije u ranom stadijumu izlečiv, neki karcinomi su stopostotno izlečivi“, istakla je dr Slavica Dragutinović, iz Savet za zdravstvo SNS-a.

 

Najviše ljudi oboleva od raka pluća, dojke i debelog creva i ove tri vrste čine jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba od raka u svetu. Rak pluća je najčešće dijagnostikovan rak kod muškaraca u Srbiji i čini 14,5 odsto svih novih slučajeva raka a rak dojke je najčešći kancer kod žena.

 

„Ono što je karakteristično je da je veliki broj dece obuhvaćen kada su u pitanju ortopedske maligne bolesti. Posebno kod dece od 15 a i kod mladih do 25 godina. To su određeni maligni tumori kostiju, pre svega dugih kostiju koji u prvoj fazi nemaju nikakve simptome. Roditelji treba da obrate pažnju ukoliko se dete žali na bol ili otok“, izjavio je dr Stefan Vujović, iz Saveta za zdravstvo GO SNS-a

 

„Kada je u pitanju rak grlića materice, Srbija je po stopi smrtnosti 3.u Evropi, dok je po broju obolelih četvrta u Evropi. U Srbiji svakoga dana jedna žena umre od raka grlića materice dok 4 žene obole. Godišnje 500 žena umre od ove vrste kancera“, rekla je Zvezdana Tadić iz Saveta za zdravstvo GO SNS-a.

Povećano opterećenje rakom je posledica nekoliko faktora, od kojih su najznačajniji, ukupan porast stanovništva i produženo očekivano trajanje života, ali i promena učestalosti određenih faktora rizika raka povezanih sa socijalnim i ekonomskim razvojem. U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv kancera, aktivisti Srpske napredne stranke građanima su delili flajere o fatorima rizika koji utiču na pojavu karcinoma.