Građani Požege protestovali po trinaesti put

POŽEGA — Minule subote u Požegi je održan 13. protest građana protiv lokalne vlasti. Tom prilikom, okupljeni građani

POŽEGA — Minule subote u Požegi je održan 13. protest građana protiv lokalne vlasti.
Tom prilikom, okupljeni građani ponovili su razloge zbog kojih skoro godinu dana traže smenu opštinskog rukovodstva.

Prema rečima jednog od redovnijih učesnika protesta u Požegi, Petra Savatijevića, vlast se otuđila od naroda, nakon što je izneverila sva predizborna obećanja:

-Obećavali su da će Požega do 2020.godine biti kao Atina, bez nezaposlenih, sa auto-putem, završenim Sportsko-rekreativnim centrom „Borjak“i javnom garažom na autobuskoj stanici… Obećavali su da će izgraditi Zavičajni muzej, Muzej penzionera, a gotovo ništa od toga nije ispunjeno, jer se vlast bavi isključivo sitnim podilaženjem biračkom telu da bi pridobila poene za sebe.  Jedan od primera za to je uvođenje besplatnog prevoza u Požegi, smatra Savatijević.

Nakon protestne šetnje, Požežanima se obratio Milan Majstorović, poljoprivredni proizvođač iz Prilipca, koji je ukazao na katastrofalnu demografsku situaciju u svom kraju:

-Imali smo 280 stanovnika po popisu iz 2011.godine. Zamislite kakav udarac predstavlja činjenica da iz sela ode 10 do 15 ljudi, a rodi se samo jedno dete. Kada je naš predsednik Opštine, Milan Božić, u Prilipcu 70-ih godina  išao u školu bilo je između 180 i 200 đaka. Kada sam ja 80-ih godina išao u tu istu školu, bilo je oko 120 đaka. Danas naša seoska škola ima ukupno 38 đaka, poručio je Majstorović.

Aleksandar Divović iz Inicijative za Požegu poručio je da protesti građana traju toliko dugo zahvaljujući bahatosi opštinske vlasti:

-I da se talas nezadovoljstva građana republičkim vlastima širom Srbije ne preliva u vidu protesta u velikom broju gradova i opština, mi bismo ovde i dalje bili na ulicama. Ovakva vlast posledica je naopake državne vlasti i to je razlog zbog koga, pored Požege, proteste imamo širom Srbije, rekao je Divović i poručio da snažno podržava građane Kosovske Mitrovice koji su skupili hrabrosti i organizovali protestnu šetnju u svom gradu.