Utorak u Čačku rezervisan za dobrovoljno davanje krvi

U Čačku je svaki utorak rezervisan za dobrovoljno davanje krvi. Naši sugrađani i danas su bili humani i

U Čačku je svaki utorak rezervisan za dobrovoljno davanje krvi. Naši sugrađani i danas su bili humani i u Domu kulture Institut za transfuziju krvi Srbije prikupio je 40 jedinica tečnosti koja život znači. Prema novom Zakonu o transfuziskoj medicini, sva krv odlazi u Institut, gde se obrađuje i proverava, a zatim distribuira bolnicama širom Srbije.

Zadatak Službe za transfuziju krvi je da u svakom trenutku pacijentu obezbedi optimalnu količinu krvne komponente koja mu nedostaje, a to ostvaruje kroz prikupljanje krvi od dobrovoljnih i namenskih davalaca. U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, i ovog utorka organizovana je uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Domu kulture.

Kontinuirano, blagovremeno i efikasno snabdevanje zdravstvenih ustanova i bolesnika bezbednom krvlju i krvnim produktima predstavlja veoma važan preduslov za funkcionisanje zdravstvenog sistema svake zemlje. To znači da je broj davalaca krvi od opšteg društvenog značaja, a obezbeđenje dovoljne količine krvi i lekova dobijenih iz krvi za svaku zemlju predstavljaju njeno nacionalno bogatsvo. Čačani , prema rečima doktorke Dragane Vukićević, svakog utorka pokazuju humanost, te je tako bilo i na današnnjoj akciji gde je prikupljeno oko 40 jedinica dragocene tečnosti.

„Na godišnjem nivou, broj davalaca se povećao, još uvek treba da zaživi novi Zakon o transfuzijskoj medicini i da se malo ljudi u ovim krajevima gde dolazimo aktiviraju. Apelujem i zovem sve ljude dobre volje da dođu i ponude svoju krv. Sva krv koja je prikupljena, kod nas se obrađuje i kada god i gde god da zatreba, distribuira se širom Srbije“,  istakla je doktorka Dragana Vukićević iz  Instituta za transfuziju krvi Srbije i dodala da su potrebne sve krvne grupe, jer  je neophodno je da uvek postoje dovoljne količine rezervi. Iz Instituta pozivaju sve sugrađane da svakog utorka, u maloj sali čačanskog Doma kulture u vremenu od 11 do 17 časova, daju ovu dragocenu tečnost i time pomognu pacijentima, jer pacijent nikada ne sme da čeka krv, već da krv čeka pacijenta.