Gradi se nova industrijska zona u Lučanima – budućim investitorima 30 hektara u Krstačkom polju

LUČANI — Uporedo sa izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege, jedne od najtežih na Koridoru 11, opština Lučani

LUČANI — Uporedo sa izgradnjom deonice auto-puta od Preljine do Požege, jedne od najtežih na Koridoru 11, opština Lučani radiće na i izgradnji nove industrijske zone. Generalnim urbanističkim planom predviđena je izgradnja industrijske zone površine oko 30 hektara u Krstačkom polju, pored pristupne petlje za auto-put, koja će se graditi na tom mestu.

To je, obilazeći sa predstavnicima izvođača radova trasu budućeg auto-puta, izjavio predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

-Želja lokalne samouprave je da, nakon otkupa parcela od privatnih vlasnika, ovde razvija industrijsku zonu, i da odgovarajućim aktima reguliše načine za dodelu zemljišta budućim investitorima. Ideja je da otkupimo 30-ak hektara, koje ćemo kasnije poklanjati investitorima, objasnio je Dolović.

Inače, deonicu auto-puta od Preljine do Požege na Koridoru 11 gradiće kineski investitor, čiji su predstavnici posetili Dragačevo  kako bi izvršili pripremne radnje za podizanje kampova, u kojima će njihovi radnici boraviti u naredne tri godine. Planirano je da radnici budu stacionirani u tri kampa – u Krstačkom polju, Markovici i Rtarima. Opština Lučani dužna je da obezbedi tehničke uslove – električnu energiju, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i pristupne saobraćajnice za sve tri baze, na kojima će biti locirani radnici.

– Obaveza lokalne samouprave je da u saradnji sa Putevima Srbije izvrši privremenu eksproprijaciju zemljišta, imajući u vidu da su pitanju privatne parcele, kampovi u naredne Površina kampova varira od jednog do šest hektara, a njihova izgradnja počeće krajem februara meseca – objasnio je Dolović.

Početak radova na izgradnji deonice Preljina-Požega planiran je za mart ove godine.