Ambasador Francuske otvorio izložbu u Čačku „Naša istorija, naša sećanja“

Ambasador republike Francuske Frederik Mondoloni boravio je danas u Čačku povodom izložbe  koju realizuje Francuski institut u Srbiji

Ambasador republike Francuske Frederik Mondoloni boravio je danas u Čačku povodom izložbe  koju realizuje Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnim muzejom u Čačku. On se sastao sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem i gradskim rukovodstvom kako bi otvorili teme o budućoj saradnji našeg grada i Republike Francuske u domenu kulture, sporta, ekonomije  i privrede ali i mogućnosti dovođenja potencijalnih investitora u naš grad. Nakon sastanka, ambasador je otvorio izložbu „Naša istorija, naša sećanja“.

 

Na sastanku koje je gradsko rukovodstvo održalo sa predstavnicima Francuske ambasade definisani su putevi buduće saradnje. Tema razgovora bile su potencijali i mogućnosti saradnje u domenu sporta, kulture, ekonomije i privrede. Kulturna saradnja je posebno interesantna jer ona datira još iz Prvog svetskog rata, što je i povod današnje posete ambasadora Republike Francuske Nj.E. Frederika Mondolonija.

 

„Sa gospodinom gradonačelnikom razgovarali smo o spremnosti Francuske i Srbije da razvijamo veze i da ih unapredimo u svim domenima, kulturnom, političkom i ekonomskom. Ove godine očekujemo posetu predsednika Francuske vašoj zemlji pa se nadam da će ovo prijateljstvo dveju zemalja da se proširi na svim poljima“, rekao je  ambasador Republike Francuske Nj.E. Frederik Mondoloni.

new one

Mogućnosti bilateralne saradnje između Čačka i teritorijalnih jedinica u Francuskoj u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, privrede, ali i potvrda da Francuska ima nameru da potencijalne investitore dovede u našu zemlju, i to ne samo u prestonicu, neke su od tema koje su, kako je gradonačelnik Čačka rekao, veoma važne za očuvanje bogate tradicijie srspko-francuskog prijateljstva.

 

„Povod jeste izložba u našem muzeju, ali naravno, tokom razgovora sa njegvom ekselencijom otvorili smo i druge teme, pre svega vezane za kulturu, za bogatu tradiciju srpsko-francuskog prijateljstva i njen nastavak. Nadam se da će tokom posete predsednika Francuske Srbiji  dobar i veliki broj ekonomista takođe da dođe sa njim, pre svega mislim na investitore i da ćemo mi da vidimo svoje mesto u tome“, izjavio je gradonačelnik Todorović.

 

Todorović je dodao da Srbija i Francuska imaju dugu tradiciju dobrih prijateljskih odnosa i da veruje da će se i u ekonomskoj saradnji iskoristiti svi potencijali. Ističe da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja za unapređenje privrednih odnosa, te da će najavljeni dolazak predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona značiti i dovođenje potencijalnih investitora u grad na Moravi. U nastavku posete ambasador je otvorio izložbu „Naša istorija, naša sećanja“ u Narodnom muzeju u Čačku. Osmišljena je kao svedočanstvo građana Srbije o zajedničkim borbama francuske i srpske vojske u oslobađanju srpskih gradova. Oslikava period ratnih sukoba, od opštih istorijskih činjenica do konkretnih događaja, kroz priče o stradanju na frontu i iza njega, o ulozi žene u Velikom ratu, o prijateljstvu dveju zemalja.

istorija

„Da bismo ostavili trag i obeležili ovo sećanje i ovo prijateljstvo, Francuska je tokom čitave protekle godine i uopšte tokom ovog perioda obeležavanja stogodišnjice, organizovala niz manifestacija i vodila razne projekte koji ističu upravo saradnju u ovom domenu. Jedan od projekata je i ova izložba ali bilo je i niz drugih, a mogu samo da istaknem obnavljanje spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu“ istakao je prilikom otvaranje izložbe Mondolini.

 

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi. I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

 

„Srbi sa zahvalnošću pominju francusko učešće u oslobađanju svoje otadžbine. Sloboda je stigla u srpske gradove pod francuskim šlemovima nakon pobede na Dobrom polju. Savezničkoj vojsci su se predavale cele divizije, u neredu odustajale čitave armije i proboj se pretvorio u uspeh kome nema ravnog u istoriji Velikog rata. Komandanti vojvoda Stepa Stepanović i vojvoda Petar Bojović odlikovani su ordenom Legije časti za doprinos uspešnom završetku rata“, govorila je o sećanju na velikane koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj istoriji Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

 

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu. Putujući izložbu „Naša istorija, naše sećanje“ realizovao je Francuski institut u Srbiji u sadardnji sa Narodnim muzejom iz Čačka.