Mađarska strast u Milanovcu, koncert Nacionalnog folklora Mađarske

Mađarski nacionalni folklorni ansambl, povodom nedelje njihove kulture u Srbiji, nastupio je u Velikoj sali Doma kulture u Gornjem

Mađarski nacionalni folklorni ansambl, povodom nedelje njihove kulture u Srbiji, nastupio je u Velikoj sali Doma kulture u Gornjem Milnanovcu. Kako je za Telemark izjavio koreograf i vođa ansambla, Mihalji Gabor, program koncerata prilagođen je i mlađim generacijama, a kako bi tradiciju približili srpskoj nacionalnoj manjini, na sledećem koncertu u Mađarskoj u maju, u repertoar su uvrstili i srpske narodne igre i pesme.

Trideset igrača i deset muzičara Mađarskog nacionalnog folklornog ansambla predstavilo je publici najbolje od tradicionalnih igara i pesama ove zemlje. Koncert pod nazivom „Mađarska strast“, koji je trajao bez prekida 70 minuta, imali su u milanovačkom Domu kulture.
„Ovaj prijem u Milanovcu i publika koja je došla da nas gleda, inspirativno su delovali na celu ekipu iz Mađarske,“ izjavio je Mihalji Gabor.
Na nastupu jednog od najuspešnijih folklornih ansambala u svetu, publika je uživala u bogatom umetničkom programu na kojem su se našli: narodna mađarska muzika, muške dinamične igre sa odlikama herojstva, ženski i ples u paru.

Mihalji Gabor

Sada kad su videli Mađare na istoj sceni gde često nastupaju i srpski folklorci, profesionalni i amaterski, gledaoce smo pitali koji im se više dopada:
„Iako mi se naš folklor više dopada, ovaj koncert bio je izvanredan. Prijatan i za oko i uho.“
„Večeras je bilo mnogo strasti, ljubavi, uzbuđenja i ushićenja. Zaista je fenomenalno i kostimi i scena. Imaju divnu tradiciju.“
„Ovo je nešto sasvim dugačije i baš mi se sviđa. Dosta sam naučila o mađarskoj kulturi.“
„Nisam baš odlučna oko toga; bilo je prelepo, stvarno užitak za dušu i srce. Jako je lepo učestvovati u kulturama drugih naroda.“
Iako je osnovan da bi čuvao, sakupljao, obrađivao, a potom i popularisao narodno blago, Mađarski nacionalni folklorni ansambl poslednjih nekoliko decenija u svoj program uključuje moderne plesne predstave, ali i tradicionalne igre susednih naroda.

Madjari 02Madjarice
„Kompletnoj ekipi mnogo se dopadaju srpske narodne igre i pesme, a kako u Mađaskoj ima dosta Srba, neke od tih pesama smo uvrstili u program koncerta u Mađarskoj koji će biti 10. maja. Na taj način edukovaćemo i srpsku nacionalnu manjinu,“ dodaje koreograf Gabor.

Milo Radoman
„Želja nam je bila da tradicionalnu mađarsku kulturu predstavimo Centralnoj i Južnoj Srbiji, Šumadiji. Mislim da je večeras publika u Milanovcu prepoznala njihovu lepotu i kvalitet. U budućnosti ćemo raditi na tome da udruženje MEGA ART-SM u saradnji sa Mađarskim institutom za kulturu opet priredi koncert poput ovog,“ rekao nam je jedan od organizatora mađarskih gostovanja u Srbiji, Milo Radoman. Povodom nedelje mađarske kulture u Srbiji, dan pre gostovanja u Milanovcu, njihov državni folklorni ansambl imao je koncert u Beogradu, a zatim u Užicu. Nakon Srbije, turneju će nastaviti u Bosni i Hercegovini.

Bojana Smiljanić