NSZ: Ima i lica na evidenciji koja ne žele da rade

U odnosu na decembar 2017. godine, broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ Filijale Čačak smanjio se za 14,

U odnosu na decembar 2017. godine, broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ Filijale Čačak smanjio se za 14, 4 odsto. Iako je ovo pozitivan podatak, u Filijali Čačak kažu da ima i onih koji se često ne odazivaju na pozive poslodavaca, čiji su se kriterijumi u odabiru radnika značajno smanjili u odnosu na protekle godine. Najveći broj nezaposlenih na evidencijhi su osobe starije od 50 godina, a na drugom mestu i mladi do 30 godina starosti.

Screenshot_1
Razlozi za smanjenje broja nezaposlenih su višestruki, ističe Ana Dojčilović, PR NSZ Filijale Čačak:
– Osim manjeg broja lica koja se prijavljuju na evidenjciju i tzžište rada je stabilnije. Sada, više nije tako čest5 slučaj, da se nekoi nakon početka rada, već posle mesec dana ponovo nađe na evidenciji.
S obzirom na to da u poslednje vreme poslodavci nemaju mnogo zahtevne uslove za odabir radnika, odziv nezaposlenih lica sa evidencije i nije zadovaljavajuć. Prema iskustvima zaposlenih u NSZ Filijala Čačak, kada je proteklih godina bio oglašen znatan broj slobodnih radnih mesta, za koja poslodavci nisu imali posebne uslove koji su se odnosili na stepen stručne spreme, obrazovni profil i radno iskustvo, već samo spremnost nezaposlenih da nauče neki posao, odziv nije bio zadovoljavajući.
Mnogim nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, često ne odgovaraju uslovi koji im se nude.

Screenshot_2
– Neki su možda našli rešenje kako da obezbede egzistenciju, a na evidenciji su dok se ne pojave poslovi koji bi im odgovarali. Takođe, zarade koje bi ta lica ostvarivala, možda nisu u skladu sa njihovim očekivanjima i potrebama – ističe PR NSZ Filijale Čačak.
Opet, sa druge strane, na evidenciji NSZ ima i onih nezaposlenih lica, kojima i odgovara da ne nađu posao.
– Ako je cilj nezaposlenog da se prijavi na evidenciju zbog ostvarivanja nekih drugih prava, a ne zapošljavanja, onda mi tu ne možemo mnogo da pomognemo. A takvih ima, kao što su na evidenciji majke koje ne žele da rade, ali ostvaruju pravo na dečiji dodatak ili korisnici socijalne novčane pomoći, koji ne žele da rade – navodi Ana Dojčilović.
Prema godinama starosti, najteže zapošljive osobe su one koje imaju više od 50 godina, ali i mladi do 30 godina starosti.
– U Čačku postoji obrazovni profil operater na CNC mašinama, a to je zanimanje koje je deficitarno. Na evidenciji imamo onih koji su to završili, ali nisu zainteresovani da to i rade – kaže Dojčilović, ističući da im se često javljaju svršeni srednjoškolci koji nemaju definisane planove šat bi želeli da rade.
Iako se, kako Ana Dojčilović navodi, Nacionalna služba za zapošljavanje sa svim svojim merama i programima trudi da pomogne onima koji žele da nađu posao, bez obzira na stepen stručne spreme i godine starosti,otežavajuća okolnost je nespremnost nezaposlenih da rade.