Direktor čačanske Bolnice: Nema razloga za paniku zbog gripa

ČAČAK — Nakon što je dvogodišnji dečak, u subotu ujutru, preminuo u Opštoj bolnici, a kako se sumnja

ČAČAK — Nakon što je dvogodišnji dečak, u subotu ujutru, preminuo u Opštoj bolnici, a kako se sumnja od posledica gripa, građani su poprilično uspaničeni zbog ovog događaja. U Čačku nije proglašena epidemija gripa, a da li je sigurno da je dečak preminuo od ovog virusa, znaće se nakon njegove obdukcije.

Doktor Rade Milošević, direktor Opšte bolnice, oglasio se danas u izjavi za Čačanski glas i TV Telemark i rekao da nema razloga za paniku, da ova zdravstvena ustanova preduzima sve potrebne mere. Sestra bliznakinja preminulog dečaka, koja je zbog predostrožnosti primljena u Opštu bolnicu je, nakon pregleda, otpuštena, rekao je dr Milošević, jer nije bilo razloga za zadržavanje.

— Juče  je održan vanredni sastanak za bolničke infekcije, kome su prisustvovali načelnici odeljenja, glavne sestre i epidemiolog, koga mi kao konsultanta angažujemo – rekao je Milošević i naglasio da će javnost sutra biti detaljnije informisana o situaciji u bolnici. Milošević je dodao da je ova zdravstvena ustanova svaki dan u kontaktu sa lekarima iz ZZJZ Čačak.

— Svaki dan smo u kontaktu sa Zavodom za javno zdravlje i svaki slučaj se prijavljuje, ukoliko ima sumnje na respiratornu infekciju, a njihov epidemiolog dolazi na lice mesta. Pored toga, naš epidemiolog konsultant je bio svaki dan tu – rekao je dr Milošević.

Kako saznaje agencija MNA, na intenzivnu negu Opšte bolnice tokom noći primljeno je nekoliko ljudi sa simptomima teškog „popuštanja pluća“, međutim dr Milošević je ponovio da će detaljne podatke saopštiti portparol bolnice u ponedeljak.

Za sada je samo sumnja da je dečak preminuo od posledica gripa, a proglašenje epidemnije ovog virusa je u nadležnbosti Zavoda za javno zdravlje Čačak.

U toj ustanovi navode da će podatke o tačnom broju obelelih i epidemiološkoj sitaciji u Čačku i Moravičkom okrugu saopštiti sutra.

 

Izvor: TV Telemark, Čačanski glas, MNA