Priroda srca – umetničko istraživanje Vesne Ilić Darijević

Konceptualna postavka čačanske umetnice Vesne Ilić Darijević, naziva ,,Priroda srca“, jedno je od šest dela izloženih u Umentičkoj

Konceptualna postavka čačanske umetnice Vesne Ilić Darijević, naziva ,,Priroda srca“, jedno je od šest dela izloženih u Umentičkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ u okviru četvrtog ciklusa projekta ,,Prepoznavanje“. Ekipa Televizije Telemark razgovarala je sa umetnicom o simbolici njenog rada, oličenoj u sedam izloženih srca, od čega četiri životinjska sačuvana u formaldehidu.

,,U prirodi samo čovek i šimpanza muče. Ne radi preživljavanja, već iz ličnog zadovoljstva.  Čovek to čini iz straha, gluposti, usled teškog života ili prosto zato što ima srce svinje.“ – rekla je čačanska umetnica. Iako je tema ovogodišnjeg Prepoznavanja u Galeriji ,,Nadežda Petrović“ bila čovek i priroda, Vesna je odlučila da istražuje čovekovu prirodu i poreklo zla u njemu.

 

Pored četiri organa u formaldehidu, Vesna je tri srca izvajala: zlatno – majčinsko srce, glineno – srce velikodostojnika, ali i čađavo – srce tame. Svojevrsno umetničko istraživanje dopunila je jezičkom komponentom, pa se sa ekrana posmatraču nameću reči prevariti, obmanuti ili žrtvovati, dok sa zida progovara Žorž Dijamel.

,,Jezik je čudesna stvar. To je podsvesno biće naroda, koje je veoma suptilno. Kada na internetu istražujemo reči vezane za zlo, pojavljuju se reči koje na neki način predstavljaju branu između patološkog i fiziološkog. Kao skriveno mesto zločina u jezičkom smislu“ – zaključuje Vesna.

Vesna Ilić Darijević rođena je u Čačku. Diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, postdiplomske studije završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi kao profesor na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku. Razgovor u celosti možete pogledati na Televiziji Telemark sutra, 12. februara, nakon sva tri izdanja vesti.