Danas su Sveta tri Jerarha

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas veliki praznik Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas veliki praznik Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Verovanje kaže da danas treba pogledati odakle vetar duva. Ovaj veliki praznik se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom.

Sveta tri Jerarha je kod  Srba i krsna slava, a slave ga i mnogi manastiri i crkve. Pomenuti sveci su zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnih i “zlih” vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, “severac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina. Čobani u krajevima oko Drine okupljaju se tog dana i sviraju u frule i, dok praktično nisu izumrle u tradiciji, srpske gajde.