Start-ap centar niče u centru Čačka, u prostoru bivše biblioteke

Radovi na adaptaciji prostora u čačanskom Domu kulture, u kome je do skora bila Gradska biblioteka, a za

Radovi na adaptaciji prostora u čačanskom Domu kulture, u kome je do skora bila Gradska biblioteka, a za potrebe Start-ap centra Naučno tehnološkog parka, trebalo bi da budu gotovi u toku idućeg meseca.
Regionalni Start-ap centar pružaće stručnu, mentorsku, tehnološku i logističku podršku mladima u Čačku i Moravičkom okrugu koji žele da pokrenu sopstveni biznis ili razviju preduzetničku ideju, a cilj je da svršeni srednjoškolci i studenti, naročito oni na IT smerovima, nadograđuju stečeno znanje i pokreću sopstveni biznis.

,,Baza Start-ap centra je u našem obrazovnom sistemu. U srednjim školama je sve više IT smerova, u koje odlaze najbolji đaci. To je motiv da radimo više, kako bi oni imali priliku da se usavršavaju.“ – istakao je direktor Naučno tehnološkog parka u Čačku, Mirko Pešić.

Gradsko rukovodstvo obišlo je radove na budućem Start-ap centru za čije je opremanje Vlada Srbije izdvojila 46 miliona dinara, dok je Grad Čačak opredelio 1,2 miliona dinara. Tim novcem biće adaptirano 620 m2 prostora u samom centru grada na Moravi.

,,Predviđeno je da Start-ap centar sadrži kancelarije za rad, prostor za razonodu za mlade, konferencijsku salu, tehničku opremu. Naravno, planiramo da nastavimo sa inoviranjem i naredne godine.“ – rekla je zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić.

Startup centar povezaće mlade i privredu kako bi se prepoznale potrebe tržišta, formirale nove ideje, ali i stvorili kadrovi koji nedostaju. Srednjoškolcima i studentima biće omogućeno korišćenje prostorija, laboratorija, savremenih tehnologija i savetodavne pomoći u cilju formiranja start -ap ideja i njene realizacije i plasiranje na tržište.