U ,,Uniji poslodavaca 2000″ nezadovoljni tretmanom države, jer nisu u istom položaju kao strani investitori

Strukova sekcija “Metal, proizvodi od metala i usluge u tom sektoru” održala je sastanak u “Naučno tehnološkom parku

Strukova sekcija “Metal, proizvodi od metala i usluge u tom sektoru” održala je sastanak u “Naučno tehnološkom parku Čačak” u petak 8 fedbruara. Posle osamnaest godina postojanja, Poslovno udruženje „Unija Čačak 2000“ prilagodilo je svoju organizaciju savremenim potrebama svojih članova i sada posluje kao udruženje poslodavaca. Baza nove organizacije udruženja su Strukovne sekcije koje okupljaju poslovno aktivne kompanije iz istog privrednog sektora. Svaka strukovna sekcija prihvata
u svoj sastav obrazovne i razvojne institucije koje imaju interes povezivanja sa poslovnim
sektorom.
Poslovno udruženje poslodavaca „Unija Čačak 2000” tako postaje zajednica specijalizovanih strukovnih sekcija u okviru kojh udruženi poslodavci usklađuju zajedničke interese svoje struke i eliminišu prepreke koje stoje na putu unapređenju njihovog poslovanja.
U januaru ove godine je formirana Strukovna sekcija kompanija koje posluju u sektoru poljoprivrede, sada su okupljeni metalci a naredni korak je motivisanje gradjevinara da se udruže na istom principu.
Pored jačanja medjusobne saradnje I unapredjenja poslovanja cilj reorganizovanog udruženja je povećanje broja članica, kako bi zajedno sa drugim poslovnim udruženjima obezbedili reprezentativnost I osnivali Socijalno – ekonomski savet Grada Čačka. Preko te institucije treba da se unapredi dijalog udruženih poslodavaca, radnika I državnih institucija kao nosilaca privredne I društvene aktivnosti.
Danas je uspešno održan drugi sastanak Strukovne sekcije “Metal, proizvodi od metala i usluge u tom sektoru”. Sastanku je prisustvovalo oko 40 predstavnika kompanija I obrazovnih institucija Grada Čačka. Zvanično je organizovana sekcija I formiran Odbor sekcije od osam članova, u kojem je pet privrednka i tri člana iz obrazovnih institucija. Cilj formiranja sekcije je jedinstvena grupacija u okviru koje posluju firme iz oblasti prerade I obrade metala, zatim definisanje potreba metalaca, evidentiraje problema i
utvrdjivanje plana aktivnosti a sve u cilju iznalaženja novih poslova u zemlji I inostranstvu
i unapređenja poslovanja u svojoj oblasti.
Zaključak sastanka: Metalci su nezadovoljni tretmanom I odnosom države prema njima jer nisu u istom položaju kao strani investitori, podsticaji su zanemarljivi, parafiskalni nameti veliki a metaloprerađivački sektor je grana u kojoj se stvara nova vrednost a brojne kompanije su izvozno orjentisane.
Činjenica je da sektor mikro, malih I srednjih preduzeća učestvuje u stvaranju BDP-a sa preko 60% i  zapošljava preko million radnika a nije adekvatno prihvaćen od strane drustvene zajednice. Iz tih razloga “Unija Čačak 2000” se reorganizovala i svoju organizaciju fokusirala na usluge svojim članicamana I zalaganje za promene na bolje.