Čačak: Forverk otvara pogon u junu (VIDEO)

ČAČAK (MNA, Telemark) — Nemačka kompanija Forverk bi do kraja maja ili početka juna trebalo da završi građevinske

ČAČAK (MNA, Telemark) — Nemačka kompanija Forverk bi do kraja maja ili početka juna trebalo da završi građevinske radove i započne proizvodnju u punom kapacitetu, izjavio je danas direktor Forverka i Eldizija u Srbiji, Nenad Medenica.

On je, prilikom obilaska izrađenog halskog prostora u Preljini, zajedno sa rukovodstvom grada Čačka, rekao da je trenutno zaposleno 15 radnika iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Kragujevca, koji su prethodno bili na obuci u Nemačkoj.

Prve mašine za proizvodnju gumenih delova u novoizgrađeni pogon postavljene su polovinom novembra.

„U toku je podešavanje mašina i alata. Zadovoljni smo iskustvom, ali i dosadašnjim angažovanjem radnika. Nije u planu da se odmah zaposli 500 ljudi, već će to ići postepeno“, rekao je Medenica.

Prema njegovim rečima, svako iskustvo sa plastikom i gumom je poželjno, ali nije neophodno za zapošljavanje.

Ističe da će uslovi rada biti vrlo dobri, ne želeći da iznosi više podataka.

Medenica je naveo da će prvenstveno proizvoditi delovi za automobilsku industriju od gume i plastike i to na početku za brendove folksvagen, porše, mercedes, audi…

Medenica kaže da su u planu i neki novi projekti.

Todorović je izjavio da su radovi na izgradnji hala usporeni zbog čestih padavina, dodajući da ni svečano tvranje trebalo da bude u junu.

„Za mnoge je ovo bila nemoguća misija, ali sada je ostvariva. Ovde će se proizvodi delovi i za elektromobile. Posebno smo ponosi na dobru saradnju i koordinaciju lokalne samouprave, Vlade Srbije, institucija i javnih preduzeća. Ovo je jedna velika strana investicija posle više decenija“, rekao je Todorović.

On je istakao i dobru saradnju sa još jednom nemačkom firmom „Viland elektrik“, koja je sa radom počela u oktobru.

„Prošle godine samo opredelili određena sredstva za prekvalifikaciju, međutim ona nisu utrošena jer ove dve kompanije nisu počele sa radom u punom kapacitetu“, naglasio je Todorović.

Todorović je rekao da lokalna smaouprava vodi dosta računa i o domaćim investitorima.

Forverk je svoj pogon u Preljini počeo da gradi krajem jula, kada su kamen-temeljac sa „vremenskom kapsulom“ položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor nemačke kompanije Jirgen Meler.

Vrednost investije Forverka u izgradnju fabrike u Čačku premašuje 50.000.000 evra.

Do sada su izgrađene proizvodne hale površine 40.000 metara kvadratnih, a u planu je proširenje na 65.000 kvadrata.

U Čačku je prošle godine sa radom počela još jedna nemačka firma – Viland elektrik, a očekuje se da do kraja ove proizvodnju započne još jedna kompanija iz te zemlje.

Agencija MNA saznaje da je reč o kompaniji iz automobilske industrije.